Järv på rymmen från Nordens Ark

En värdefull järv har rymt från Nordens ark. Detta skedde på onsdagsmorgonen och nu vädjar djurparken om allmänhetens hjälp för att hitta honan.

ANNONS
|

Tidigt på onsdagsmorgonen upptäckte personal på Nordens Ark i Sotenäs att ett djur rymt från sitt hägn. Det handlar om en ung järvhona som är den del i ett bevarandearbete och som skulle till Moskva för att bilda nytt avelspar, och hon är därför viktig för arten.

– Det var olyckligt, verkligen. Vi är ute och letar efter henne för fullt, säger Therese Patriksson, pressansvarig på Nordens Ark.

Just nu söker man efter den försvunna järven med hund i området och man hoppas kunna hitta henne så fort som möjligt för att kunna söva henne.

– Till en början har vi letat i en sluten anläggning på andra sidan vägen där besökare inte kommer in, så inte i själva parken. Där vi har uppfödning och karantän. Det är inhägnat även det området och det är en stor yta även där, berättar Therese Patriksson.

ANNONS

Påminner om grävling

Men nu vänder sig alltså djurparken till allmänheten och ber folk att att hålla utkik efter rymlingen, som är ofarlig, och kontakta Nordens Ark om man ser den.

Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Per Landén

– Har man mobiltelefon så ta gärna en bild, det hade varit helt fantastiskt. Kontakta Nordens Ark för att lämna tips. Man ska inte försöka fånga henne själv.

Järven är ungefär lika stor som en grävling, väger cirka 10 kilo och är mörkbrun i färgen.

Bet sig loss

Therese Patriksson berättar att järven aldrig har varit i det vilda och inte har någon vana av att jaga mat själv, även om man på djurparken försöker efterlikna djurens naturliga förhållanden.

Inför resan till Ryssland hade järvhonan placerats i ett särskilt hägn för provtagning. Och det var därifrån hon lyckades rymma.

– Järvar har väldigt starka käkar och hon har lyckats slita loss en fyra millimeter rund järnstång ur staketet. Det kunde vi se att den var av och låg inne i hägnet.

ANNONS