Efter snabbstoppet i onsdags omstartades reaktor 3  på nyårsdagen. Men den kunde inte gå på full effekt – tills nu.
Efter snabbstoppet i onsdags omstartades reaktor 3 på nyårsdagen. Men den kunde inte gå på full effekt – tills nu. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Nu kan reaktor 3 på Ringhals gå på full effekt – efter stoppet

Snabbstopp, felsökning och ett läckande rör. Efter en uppskjuten omstart gick Ringhals kärnreaktor 3 på halvfart i helgen. Men nu är den igång för fullt. ”Ringhals 3 är åter i full elproduktion”, meddelar presschef Anna Collin på tisdagsförmiddagen.

ANNONS
|

Det var i onsdags som reaktor 3 på Ringhals kärnkraftverk plötsligt stannade. Ett så kallat reaktorsnabbstopp låg bakom – men orsaken till det var okänd.

Start vid tolvslaget uppskjuten

Man lyckades senare identifiera vad som utlöst snabbstoppet. Planen var då att sätta igång reaktorn lagom till tolvslaget på nyårsafton. Men så blev inte fallet.

– Nu pågår intensiva förberedelser för att Ringhals 3 åter ska ansluta mot elnätet, meddelade Carina Netterlind vid Vattenfalls pressjour på nyårskvällen, efter att felsökningen dragit ut på tiden.

LÄS MER:Höga elpriser är ingen slump

Går på halvfart efter ångläckage

På söndagen kunde dock reaktor 3 sättas igång, efter att ha stått stilla i fyra dagar. Då ställdes man inför ett nytt problem.

ANNONS

– Vi har haft ett litet ångläckage i ett rör som går till den ena turbinen, som behöver åtgärdas, säger Anna Collin.

LÄS MER:Ytterligare problem för Ringhals 3 – går på halv effekt

Ny prognos – då fasar man in turbin två

Sedan dess har endast en av reaktorns två turbiner varit i drift. På måndagen siktade man på att båda skulle vara i full gång lagom till midnatt.

– Ja, det är prognosen. Den går för halv maskin nu, och vi förväntar oss kunna fasa in den andra turbinen kring midnatt, säger Anna Collin vid 09-tiden på måndagen.

Är tillbaka i full elproduktion

Vid 10.45-tiden på tisdagen kom beskedet att reaktor 3 var tillbaka på full kapacitet. Enligt Anna Collin, presschef på Ringhals, var det en styrstav i reaktorhärden som orsakade det ursprungliga stoppet.

”Alla säkerhetsfunktioner reagerade som förväntat i samband med händelsen” skriver hon i ett uttalande.

LÄS MER:Elpriset sjunker – trots kärnkraftsstrul

LÄS MER:Förstör inte Bohuskusten med en vindkraftspark

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS