Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Felet på Ringhals 3 har hittats. Produktionen går igång vid tolvslaget på nyårsafton. I bild syns Ringhals 2, som stängdes ner för två år sedan. Bild: Robin Aron
Felet på Ringhals 3 har hittats. Produktionen går igång vid tolvslaget på nyårsafton. I bild syns Ringhals 2, som stängdes ner för två år sedan. Bild: Robin Aron

Felet på Ringhals 3 hittat – kan starta igen under årets sista minut

Felet till stoppet på Ringhals 3 har hittats. Klockan 23.59 på nyårsafton drar rektorn igång igen – om allt går som planerat. Då har det rått totalstopp i nästan 54 timmar.

Det var vid 18.15-tiden på onsdagen som ett automatiskt snabbstopp inträffade i reaktor 3 på kärnkraftverket Ringhals på Väröhalvön, drygt två mil norr om Varberg.

I samband med det sattes reaktorn i säkert läge.

– Det innebär att alla styrstavar är inskjutna i reaktorhärden. Alla säkerhetssystem har fungerat som de ska i samband med händelsen, säger Josef Nylén, tillförordnad presschef.

”Vet inte varför signalen utlösts”

Stora resurser sattes in för felsökning – och under senare delen av torsdagen gav arbetet resultat.

– Felsökningen och den analys som gjorts pekar mot att det är en obefogad signal från ett styrsystem som har aktiverat snabbstoppet. Alla säkerhetsfunktioner har svarat som de ska i samband med händelsen, säger Josef Nylén.

Vad menas med obefogad signal?

– Vi vet helt enkelt inte varför den utlösts – och därmed orsakat stoppet. Vi undersöker varför det blivit så. Det är komplexa system – våra tekniker och specialister håller på att reda ut exakt vad som hänt, säger Josef Nylén.

Vad har stoppet fått för konsekvenser?

– Det gör att vi producerar något mindre el än vanligt. Och det normala arbetet på just Ringhals 3 ser ju annorlunda ut eftersom man behövt ägna sig åt felsökning och olika åtgärder. Under tiden har det använts mer produktion från vind, säger han.

LÄS MER: Skyhögt elpris stoppar inte industrin

Startar under årets sista minut

Elproduktionen i Ringhals andra reaktor – reaktor 4 – har inte påverkats av stoppet.

Prognosen är att reaktorn startar igen under årets allra sista minut – vid tolvslaget ska alltså Ringhals 3 producera el igen.

– Det handlar om system som är komplicerade och omfattande, med många komponenter som tar tid att metodiskt söka igenom. Mer tid behövs för den noggranna felsökningen och tidpunkten för när Ringhals 3 beräknas vara tillbaka på elnätet igen är därför framflyttad till midnatt, 31 december, säger Josef Nylén och fortsätter:

– Vi är skyldiga att meddela marknaden. Både när vi har produktionspåverkan och när vi beräknas vara tillbaka i normal produktion, möjligt, säger han.

Om planen håller kommer stoppet att ha varit nästan 54 timmar.

Vad det det innebär i ekonomiskt tapp hade Josef Nylén inga uppgifter om på torsdagskvällen.

LÄS MER: Incidenten på Ringhals ska utredas

Reaktorn togs ur drift hela sommaren

Det är inte första gången i år som just reaktor 3 drabbas av problem. I juni ledde en händelse med ett bränsleelement till att reaktorn sattes ur drift under hela sommaren, vilket Hallands Nyheter tidigare har skrivit om.

Då hade bränsleelementet, som innehåller cylindrar med uran, lossnat från sitt fäste när det skulle flyttas över till en bassäng för rengöring i en separat byggnad.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.