De tre personer som nu är brottsmisstänkta kan kopplas till en byggarbetsplats i närheten av motorvägen.
De tre personer som nu är brottsmisstänkta kan kopplas till en byggarbetsplats i närheten av motorvägen. Bild: Jonas Lindstedt

Misstänkta för raset på E6 släppta på fri fot efter husrannsakan

Polisen slog till mot flera adresser för att säkra bevis i utredningen om raset på E6. Två personer anhölls, men släpptes igen på onsdagen efter husrannsakningar där flera fynd gjorts.
– Det är i huvudsak elektronisk utrustning, datorer och även papper med uppgifter, säger åklagare Daniel Veivo Pettersson.

ANNONS
|

Natten till den 23 september 2023 skedde ett stort jordskred vid E6 utanför Stenungsund. Nu misstänks tre personer för att ha orsakat raset.

Två av personerna anhölls på onsdagen och en tredje person är delgiven misstanke om brott, men var inte frihetsberövad. Åklagare Daniel Veivo Pettersson bekräftar även att polisen har gjort ett antal husrannsakningar.

De två som anhölls släpptes senare på onsdagen på fri fot igen. Personerna släpptes efter husrannsakningarna, men brottsmisstankarna mot alla tre kvarstår.

– Orsaken till att vi valde att frihetsberöva personerna var att vi skulle kunna vinna bevisning i utredningen, och att det fanns risk för att de på fri fot skulle förstöra den. Nu när vi har kunnat säkra det vi ville säkra så sjönk den risken, säger Daniel Veivo Pettersson.

ANNONS

Vad har man kunnat säkra?

– Det är i huvudsak elektronisk utrustning, datorer och även papper med uppgifter, säger Daniel Veivo Pettersson.

De misstänkta har även kunnat höras under dagen.

Kopplas till byggarbetsplats

Personerna kan kopplas till en byggarbetsplats i närheten av motorvägen, vilket TV4 var först att rapportera.

– De är misstänkta för grov allmänfarlig vårdslöshet, grovt vållande till kroppsskada och otillåten miljöverksamhet, säger chefsåklagare Daniel Veivo Pettersson.

Åklagaren kan inte svara på om fler personer kommer att frihetsberövas.

– Under hösten och vintern stärktes misstankarna mot de här tre och det är det som nu har lett fram till detta. Men exakt vad det handlar om håller vi för oss själva för tillfället, säger Daniel Veivo Pettersson.

Trafikverket: Öppnar för trafik senast vid årsskiftet

Jordskredet inträffade under natten mot lördagen den 23 september 2023. Exakt vad som låg bakom att jord och lera plötsligt släppte och bröt sönder vägbanan, drog med sig bilar och en buss, förstörde en snabbmatsrestaurang och tippade lastbilar vid E6, är ännu inte klarlagt.

Christian Öhrling, statsgeolog på Sveriges geologiska undersökningar, har i en tidigare intervju med GP berättat att det finns förutsättningar för skred på platsen, som motorväg, ett bygge och en bäck som eroderar marken sakta längst ner i området.

ANNONS

Sedan jordskredet har trafiken i området behövt ledas om. Bland annat via E45 men också via närliggande mindre vägar. I början av 2024 meddelade Trafikverket att E6 ska öppna helt igen senast vid årsskiftet.

– Vi ser att vi bör kunna öppna E6 för trafik någonstans mellan tidig höst och årsskiftet. Vi siktar på att vägen är helt återställd vid årsskiftet, sa Daniel Svensson från Trafikverket under en pressträff som myndigheten höll i februari.

LÄS MER:Då öppnar E6 igen efter jordskredet

LÄS MER:Se nya filmen – inifrån avspärrade skredområdet i Stenungsund

LÄS MER:Fem faktorer som kan ha utlöst skredet vid E6

ANNONS