Då öppnar E6 igen efter jordskredet

Det har nu gått över fyra månader sedan jordskredet och i veckan tillåts folk för första gången att besöka skredområdet. Nu kan Trafikverket också berätta att E6 beräknas vara helt återställd och kan öppna igen någon gång mellan tidig höst till årsskiftet 2024/2025.

ANNONS
|

Det var under natten mellan den 22 och 23 september förra året som ett jordskred inträffade på E6 i höjd med Stenungsundsmotet.

Flera fordon, varav en buss, körde ner i rasmassorna, en snabbmatsrestaurang förstördes och lastbilar tippade.

I månader har det rått tillträdesförbud i skredområdet men i och med att förhållandena i området stabiliserats har man hävt tillträdesförbudet från och med i dag, tisdag den 6 februari.

Beslutet om att häva tillträdesförbudet togs av Länsstyrelsen tillsammans med Statens geotekniska institut, Trafikverket och Stenungsunds kommun.

Helt återställd vid årsskiftet

Länsstyrelsen uttrycker dock att det finns ”kvarvarande risker” i området.

– Området ska beträdas med försiktighet och även om nu tillträdesförbudet inte längre är kvar så bör allmänheten inte vistas inom stora delar av området. Det är viktigt att alla tar ett eget ansvar för att vara uppmärksamma på alla tänkbara risker när man vistas inom området, säger Helena Schultz tillförordnad rättschef på länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

ANNONS

Sedan jordskredet har trafiken i området behövt ledas om. Bland annat via E45 men också via närliggande mindre vägar. Under en presskonferens på tisdagen kunde dock Trafikverket meddela att E6 öppnar helt igen senast vid årsskiftet.

– Vi ser att vi bör kunna öppna E6 för trafik någonstans mellan tidig höst och årsskiftet. Vi siktar på att vägen är helt återställd vid årsskiftet, säger Daniel Svensson från Trafikverket under pressträffen.

LÄS MER:Tillträdesförbudet till skredområdet tas bort

LÄS MER:Nu bärgas fordonen från skredområdet på E6

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS