Viktor Lundblad, gruppledare för Moderaterna och tillträdande ordförande i kommunstyrelsen i Lerums kommun.
Viktor Lundblad, gruppledare för Moderaterna och tillträdande ordförande i kommunstyrelsen i Lerums kommun. Bild: Tobias Kjellberg

M och S ska styra ihop i Lerum

Alliansens saknade ett mandat för egen majoritet. Det bäddar för ett helt nytt samarbete i Lerum: Moderaterna och Socialdemokraterna bildar ett gemensamt majoritetsstyre.
– Vi får igenom mer moderatpolitik med Socialdemokraterna än vi fick med alliansen, säger Moderaternas toppnamn Viktor Lundblad.

ANNONS

Målet för Moderaterna i förhandlingarna efter valet var att få igenom så mycket av partiets politik som möjligt, men också att inte gå in i ett minoritetsstyre där det var osäkert om man kunde få igenom budgeten.

Direkt efter valet inledde man förhandlingar med alliansen. Men det fanns ett problem: de fyra partierna saknade ett mandat för att få egen majoritet.

Alltså behövdes stöd av ytterligare ett parti. För Moderaterna hade det varit ett alternativ att ta in SD i samarbete, säger Viktor Lundblad. Men det föll på att andra allianspartier inte kunde acceptera den lösningen.

Fick igenom mer politik

I det läget bad Socialdemokraterna om ett möte med Moderaterna.

ANNONS

– Vi kunde konstatera att vi får igenom väldigt mycket av vår politik. Frågor som inte var självklara att få igenom med alliansen får med igenom med Socialdemokraterna, säger Viktor Lundblad.

Det handlar till exempel om åtgärder på trygghetsområdet, där man sedan tidigare haft ett vilande så kallat LOV 3-område i centrala Lerum och där Moderaterna utan framgång drivit på för att kunna anställa ordningsvakter.

– Det får vi igenom nu, säger Viktor Lundblad.

De två partierna har också kommit överens om att satsa mot droganvändningen. Bland annat genom att se över möjligheter för skåpvisitation och att låta polisen öva med narkotikahundar runt Lerums gymnasium.

S ville stänga ute SD

Moderaterna och Socialdemokraterna är de två stora partierna i Lerum, med 14 respektive 12 mandat av totalt 51 i fullmäktige. Enligt överenskommelsen tar Moderaterna hand om ordförandeskapet i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen, kommunstyrelsens arbetsutskott. Socialdemokraterna tar hand om tar utbildningsnämnden, stöd- och omsorgsnämnden.

Renée Bengtsson, gruppledare för Socialdemokraterna i Lerums kommun.
Renée Bengtsson, gruppledare för Socialdemokraterna i Lerums kommun. Bild: Tobias Kjellberg

För Moderaterna handlar uppgörelsen inte alls om att hålla andra partier ute. Men den aspekten fanns med i vågskålen för Socialdemokraterna, berättar Renée Bengtsson (S).

– Att vi gick in i det här handlar dels om hur det ser ut i omvärlden, alltså de vikande konjunkturen. Sedan handlar det om SD – vi vill inte att de ska bli vågmästare, säger hon.

ANNONS

Men det viktigaste var att de kunde se att uppgörelsen var bra för partiet, rent politiskt.

– Vi får verkligen igenom socialdemokratisk politik. Bland annat kommer det inte bli några skattesänkningar. Vi kommer inte att vara för marknadsskolor. Dessutom ska ingen mer verksamhet läggas ut på entreprenad. Och kanske viktigast av allt, vi ska fullständigt anamma agenda 2030, FN:s globala hållbarhetsmål, i vårt arbete.

Du ser inga risker med ett samarbete med Moderaterna?

– Om du tittar på valresultatet i Lerum så ser du att man har röstat antingen på S eller M. Det är den enda naturliga majoriteten, och jag tror Lerumsborna tycker att vi ska se över blockgränsen för att få någonting gjort i den här kommunen, säger Renée Bengtsson.

Viktor Lundblad säger att det förstås inte är okontroversiellt och för en väljare som mest följer rikspolitiken och ser det höga tonläget där kanske kan bli chockad, eller i vart fall överraskad ,över att M och S hittar varandra lokalt.

– Den kommunala debatten är mer pragmatisk och jag kan bara säga att vi inte hade gått in i det här om vi inte hade fått igenom så mycket av vår politik.

Du ser ingen risk att det här upplägget ska gynna andra partier?

ANNONS

– Nej, inte om vi kan få en framdrift i ärendena och att man ser en positiv samhällsutveckling.

Bland de andra allianspartierna finns en besvikelse över att Moderaterna gjort upp med Socialdemokraterna. Christian Eberstein (KD) säger att förhandlingar för att få till en uppgörelse med SD som alla kunde ställa upp på fortfarande pågick när beskedet kom.

– Det fanns en lösning på gång, säger han.

LÄS MER:Här samarbetar S och M – väljer bort SD

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS