Järv på djurparken Nordens Ark i Hunnebostrand, Sotenäs kommun.
Joplin är inte den enda järven på djurparken Nordens Ark. Här har en av hennes artfränder i parken fångats på bild. Bild: IBL Bildbyrå

Järven Joplin siktad – efter ett halvår på flykt från djurparken

Järven Joplin gav sig plötsligt av från Nordens Ark. I somras syntes hon till i det vilda. Sen upphörde alla livstecken. Nu har den svårfångade järven dykt upp igen – alldeles i närheten av sitt gamla hem, rapporterar P4 Väst.

ANNONS
|

Planen var egentligen att Joplin skulle skickas till Moskva och – i hopp om avel och tillökning – paras ihop med en hane.

– Hennes blodslinje är underrepresenterad och därför var det viktigt att få ungar efter henne, har Ewa Wikberg, zoologisk chef på Nordens Ark, tidigare berättat för GP.

Men honjärven från Hunnebostrand hade av allt att döma andra planer.

LÄS MER:Järv på rymmen från Nordens Ark

Slet av järnstång och flydde

En tidig morgon i maj var nämligen Joplin försvunnen. Hennes hägn var tomt. Vid staketet syntes spår av vad som hänt: En fyra millimeter rund järnstång – avsliten och lämnad på marken.

– Som det är nu så vet vi inte så mycket, utan just nu så väntar vi på observationer. Men vi har inte gett upp på något sätt och vis, sade Therese Patriksson, pressansvarig på Nordens Ark, under sökandet i våras.

ANNONS

LÄS MER:Sökinsatsen efter järven Joplin fortsätter

Född i fångenskap – överlevde till skogs

Sommaren kom och gick, med regelbundna observationer av Joplin.

Av observationerna att döma levde hon nu i det vilda. Där lyckades järvhonan Joplin på något sätt överleva – trots att hon föddes i fångenskap och aldrig tidigare har behövt jaga föda för att klara sig.

Men sen kom hösten, och det blev det knäpptyst. Inte ett livstecken syntes till från Joplin. Tills nu.

LÄS MER:Åtta ställen i Västsverige där man kan titta på djur

Fick syn på järven under jägarpass

På söndagen fick nämligen en jägare syn på den eftersökta järvhonan under ett pass ute i skogen, rapporterar P4 Väst. Observationen gjordes alldeles i närheten av djurparken, där man nu ser en allt större chans att lyckas få tag på Joplin.

– Jag hoppas det. Bara att vi har sett henne nu ger ju ett stort hopp, säger Ewa Wikberg, zoologisk chef för Nordens Ark, till radiokanalen.

Fällor, kameror och hundspårning

Nu satsar man stort för att hämta hem järven, och har säkrat de tillstånd som krävs.

Bland annat har man riggat upp kameror som automatiskt tar bilder när ett djur passerar, och säkerställt möjligheten att använda sig av fällor för att fånga in Joplin.

En annan möjlighet att ta hem järven till djurparken är att spåra Joplin med hund, och sedan söva henne när hon tagit sin tillflykt uppe bland trädkronorna.

ANNONS

LÄS MER:Ökande viltstammar ger fler olyckor

LÄS MER:Katter och rävar avlivas – för att återställa naturen i Australien

ANNONS