Ingen ny uppmaning om coronasymptom – trots okända smittkedjor

Under måndagen kan de första svenska coronafallen utan koppling till utlandsresor ha upptäckts.
Uppmaningen till personer med symptomen för det nya coronaviruset är i nuläget dock inte förändrad.
– Men man ska undvika att träffa andra människor, i så hög utsträckning som möjligt, säger Peter Ulleryd, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

ANNONS
|

Det är ännu okänt hur smittan spreds till flera av coronafallen som bekräftades under måndagen. I åtminstone två fall finns i nuläget ingen känd koppling till en utlandsresa.

Uppmaningen till personer som inte rest i riskområden, men har symptom, har dock inte förändrats.

Det innebär ändå att man ska försöka undvika att smitta andra om man är förkylningssymptom.

LÄS MER:Smittskyddsläkarens uppmaning: "Viktigt att man inte går till arbetet när man är förkyld"

– Alldeles oavsett om man har influensa, förkylning eller diverse andra luftvirus, covid-19 inkluderat, så ska man undvika att smitta känsliga patienter, säger Peter Ulleryd, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Han fortsätter:

– Med känsliga patienter handlar det här framför allt om äldre eller personer med andra svåra sjukdomar, där det kanske är extra påtagligt för hjärt- och lungsjuka. Den typen av personer ska man alltid undvika att träffa om man har symptom på luftvägsinfektion.

ANNONS

Ingen bekräftad allmän spridning

En person på ett sjukhus i Stockholm och en person på Kungälvs sjukhus bekräftades under måndagen vara smittade av det nya coronaviruset. Detta utan att ha någon hittills känd koppling till en utlandsresa.

För ytterligare två fall i Västra Götaland är det ännu inte fastställt var personen smittats.

LÄS MER:Bekräftat coronafall på Kungälvs sjukhus – personal i karantän

Folkhälsomyndigheten meddelade tidigare under dagen att risken för allmän spridning i Sverige alltjämt är "måttlig", och att bedömningen är att det inte förekommer okontrollerad spridning i samhället för tillfället.

– Jag kan inget om Stockholmsfallet. Men runt de senaste fallen i Västra Götaland pågår kontaktspårning. Jag tror att vi måste bli klara med det innan vi kan bedöma var patienterna troligen har smittats. Vi har inte kommit så långt än, utan håller på med det arbetet.

LÄS MER:Coronafall utanför smittkedjorna har kunnat undgå upptäckt

Provtagning ingen garanti

I förra veckan utvidgade Folkhälsomyndigheten provtagningsindikationen. Nu omfattar den bland annat också prover från patienter med influensaliknande symptom, och prover från patienter med luftvägssymptom utan känd orsak.

Det var på det sättet fallet i Kungälv upptäcktes, då en patient som var inlagd testades för det nya coronaviruset.

Men även om det alltså finns en möjlighet att man smittats av det nya coronaviruset utan att ha rest i ett riskområde, kommer man inte per automatik att få provtas.

ANNONS

LÄS MER:Experten om coronaläget i Sverige: "Tror det blir fler utbrott"

– Provtagning är inte någon garanti. Men det är väldigt klokt att inte gå till arbete eller skola, om man är sjuk med symptom på luftvägsinfektion. Man ska också undvika att träffa andra människor, i så hög utsträckning som möjligt, säger Peter Ulleryd och fortsätter:

– Det vore inte rimligt att provta alla med förkylning. Det leder inte till någonting heller.

Ska ringa innan man uppsöker vård

Uppmaningen är att ringa 1177 om man har symptom som feber, hosta och andningssvårigheter. Detta om man dessutom besökt Kina, Sydkorea, Iran, norra Italien eller Tyrolen i Österrike de senaste två veckorna .

LÄS MER:Nytt riskområde i Österrike – fler ska provtas för corona

Man ska också ringa 1177 om man känner av symptomen, och haft kontakt med en person som är bekräftat smittad sedan tidigare.

Andra personer omfattas alltså inte i nuläget av uppmaningen om att ringa 1177, trots att fall också bekräftats i Sverige efter resor till bland annat Nederländerna och USA.

LÄS MER:Viktor, 22, reste coronasmittad – vägrades test

LÄS MER:Coronasmittad på okänt vis – sjukhus i stabsläge och personal i karantän

LÄS MER:Läkare oroad över hur större smittspridning ska hanteras

LÄS MER:Agnes Wold: "Kan inte förstå dem som varit kritiska mot Folkhälsomyndigheten"

ANNONS