Hesa Fredrik har stulits i Färgelanda – igen.
Hesa Fredrik har stulits i Färgelanda – igen. Bild: Johan Nilsson/TT

Hesa Fredrik stulen – för tredje gången

Hesa Fredrik-sirenerna i Färgelanda har stulits, skriver Dalslänningen. Det är den tredje stölden sedan i höstas.
Nu ber kommunen och polisen allmänheten om hjälp att hitta tjuven.

ANNONS
|

Norra Älvsborgs Räddningstjänstförbund (Närf) tappade kontakten med Hesa Fredrik-systemet i Färgelanda natten till 22 augusti. Nyligen kunde orsaken konstateras: Sirenerna är stulen.

Sirenerna sitter normalt sett på Kyrkskolans tak i centrala Färgelanda, men nu har någon klättrat upp på taket och tagit med sig dem.

Det är inte första gången som en Hesa Fredrik-tjuv slår till i Färgelanda – detta är tredje stölden sedan i höstas.

– Jag ser jätteallvarligt på detta. Funktionen var utslagen under en period och jag vill inte ha folk på taket som kan ramla ner och skada sig. Jag blir djupt oroad och rädd, säger säkerhetssamordnare Elisabeth Niklasson till Dalslänningen.

ANNONS

Dyrt med ny Hesa Fredrik

Efter den senaste stölden försökte man göra det svårare att ta sig upp på taket, vars enda väg upp är via en brandstege, men det verkar inte ha stoppat den här tjuven. Nu planeras stegen att höjas ännu mer så att det blir svårare att ta sig upp via den.

Elisabeth Niklasson vet inte exakt vad det kostar att ersätta de stulna Hesa Fredrik-sirenerna, men säger att det handlar om ”betydande summor”.

– Det är inte billigt. Det krävs specialfolk och man måste hyra lift och så vidare, säger hon.

Hoppas hitta tjuven

Efter att ha varit utan siren ett tag kom räddningstjänsten och MSB under tisdagen till Färgelanda och satte upp ett nytt Hesa Fredrik-system.

Efter de tidigare stölderna, som var förra hösten, lyckades man aldrig hitta sirenerna igen, men kommunen och polisen hoppas på bättre lycka denna gången. Nu vädjar de till allmänheten att tipsa dem om de vet något om vart Hesa Fredrik kan vara.

I höstas stals flera Hesa Fredrik-sirener runt om i Sverige. En hittades som högtalare på en A-traktor.

LÄS MER:Stal "Hesa Fredrik" – satte den på A-traktor

LÄS MER:Hesa Fredrik hörs inte i Sandared

LÄS MER:Stora butiksstölder i Göteborg – kött och parfym för 15 000

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS