Stora butiksstölder i Göteborg – kött och parfym för 15 000

Två butiker i Göteborgsområdet länsades under fredagseftermiddagen – på kött och parfymer. Tjuvarna greps av butikskontrollanter på plats, och summan för stöldgodset uppgick till drygt 15 000 kronor.
– Det är ofantligt hur många gånger de är ute och stjäl, det är helt galet just nu, säger Hans Möller, vd på Västsvensk butikskontroll.

ANNONS
|

Lagom till att butikerna börjar fyllas upp med middagshandlande kunder, i hopp om att kunna försvinna in i mängden – då slår de till.

– Bara den senaste veckan har vi gripit samma person fem gånger för köttstölder, och det vill ju till att man ska ha turen att vara där just då, säger Hans Möller, vd på Västsvensk butikskontroll.

Vid 18-tiden på fredagen, med siktet inställt på köttdisken, gick en man i 25-årsåldern in i en Willys-butik i Göteborg. Han plockade på sig den ena köttbiten efter den andra varefter han placerade köttet i en medhavd påse.

ANNONS

– När mannen plockar på sig väldigt mycket kött och lägger det i en påse förstår man att det här kommer han inte att betala för, säger Hans Möller.

Greps av butikskontrollanter

Och mycket riktigt gick mannen förbi kassorna, rakt ut ur butiken.

– Kontrollanterna var med på det och kunde gripa honom. Det var kött värt mycket pengar, men det hela var väldigt odramatiskt, säger Möller.

Butikskontrollanterna larmade polisen som anlände till platsen.

– Han fick med sig en större mängd kött och är nu frihetsberövad, säger Helena Klase, vakthavande befäl hos polisen i region Väst.

”Det är helt galet just nu”

Hans Möller förklarar att butiksstölderna har ökat den senaste tiden, och att de upptäcker ”ett par” större stölder i veckan, där summan på stöldgodset uppgår till omkring 5 000 kronor.

– Det är ofantligt hur många gånger de är ute och stjäl, det är helt galet just nu, säger han.

Butikskontrollanterna har, efter den senaste tidens våg av köttstölder, satt in extra bevakning vid butikernas köttdiskar, något GP rapporterat om tidigare. Men även sminkavdelningen är ett hett område för tjuvarna att härja i.

Stal parfymer värde 10 000 kronor

Vid samma tidpunkt och samma dag som köttstölden, men i en helt annan butik, pågick en annan stöld:

– Kontrollanterna ser en man i sminkavdelningen, han sticker ut från mängden i sin klädsel och såg sliten ut. Sedan såg kontrollanterna att han plockade ner parfym efter parfym efter parfym i en påse, och när han fyllt påsen till brädden smiter han ut, säger Hans Möller.

ANNONS

De två butikskontrollanterna lyckades gripa mannen, och parfymerna han hade fått med sig uppgick till ett värde av nästan 10 000 kronor.

– Vi har inte tagit någon av de här personerna innan, det var nya förmågor för oss. Men vi kommer säkert stöta på dem igen, säger Hans Möller.

”Fyra personer stal en hel kundvagn med varor”

En kort stund efter samtalet med Hans Möller skickar han ett sms:

”Kan du tänka dig. Precis nu i skrivande stund har två av mina butikskontrollanter gripit hela fyra personer som stal en hel kundvagn med varor”, skriver han.

Varorna stals från en Ica-butik i Göteborg och uppgick till ett värde av drygt 5 000 kronor.

LÄS MER:Köttstölder i matbutiker allt vanligare: ”Länsar hela butiker”

LÄS MER:Anders ”Arga snickaren” Öfvergård dömd för köttstöld

LÄS MER:Jag har haft en nära-snatteri-upplevelse

ANNONS