Tutorna har försvunnit i Ljusdal. Nu har en hittats inmonterad i en A-traktor. Arkivbild.
Tutorna har försvunnit i Ljusdal. Nu har en hittats inmonterad i en A-traktor. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Stal "Hesa Fredrik" – satte den på A-traktor

Räddningstjänsten i Ljusdal är bekymrad över att ett antal tutor tillhörande larmsystemet "Hesa Fredrik" stulits i Hälsingekommunen under ett år.

ANNONS
|

Utomhuslarmet används för att varna allmänheten vid större händelser.

– Det är ju den möjlighet vi har att kunna varna allmänheten snabbt. Om det skulle ske en olycka med farligt gods eller vid en brand, där man behöver varna, är det det här systemet vi har att tillgå. Stjäls tutorna så blir det vita fläckar på kartan och det kan få fruktansvärt tråkiga konsekvenser. Varje sekund kan vara viktig, säger Peter Nystedt, räddningschef, till Ljusdals-Posten.

Nyligen såg ett vittne en stöld och en A-traktor i närheten av brottsplatsen. Med hjälp av uppgifterna kunde man ta reda på vem som ägde fordonet, och polisen åkte dagen därpå ut för att kontrollera det.

ANNONS

– Då låg tutan inkopplad i en förstärkare i lådan i baksätet, inmonterad och klar, så man kan säga att här blev man ertappad med fingrarna i syltburken, säger Peter Nystedt, räddningschef, till tidningen.

Han misstänker att även de övriga stölderna kan ha koppling till motorburen ungdom, något man också sett på andra håll i landet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS