Vita huset efter dödliga attacken: Vi kommer svara

USA:s president Joe Biden och hans administration kommer inte att söka krig med Iran efter den dödliga drönarattacken i Jordanien under helgen.
Men i ett uttalande säger utrikesministern Antony Blinken att de kommer att svara.
– Presidenten har varit tydlig, vi kommer att svara med bestämdhet på aggression, säger han.

ANNONS
|

Den amerikanska militärbasen som attackerades under natten till söndagen kallas Tower 22. Tre amerikanska soldater dog och över 40 skadades, har USA:s försvarsdepartement rapporterat. Antalet skadade kan komma att öka.

Attacken var den första där amerikanska soldater satt livet till sedan kriget mellan Israel och Hamas bröt ut den 7 oktober.

President Joe Biden och hans administration har påstått att drönarattacken utfördes av en ”militant extremistisk Iranstödd grupp som är verksam i Syrien och Irak”. Även Storbritanniens utrikesminister David Cameron riktar skulden mot Iran-allierade milisgrupper.

Utrikesdepartementet i Teheran har nekat till dessa anklagelser.

”Varit tydlig”

Under måndagen rapporterade CNN att USA kommer att svara på denna attack. Men det är ännu oklart hur.

ANNONS

– Presidenten har varit tydlig, vi kommer att svara med bestämdhet på aggression. Och de som är ansvariga för attackerna kommer att ställas till svars. Vi kommer att göra det vid ett tillfälle och en plats som vi tycker passar, säger utrikesminister Antony Blinken i ett uttalande.

Joe Biden kommenterade attacken kort under en kyrklig ceremoni i South Carolina under måndagen.

– Det var en svår dag för oss i Mellanöstern i går, sa han.

USA har tre val

BBC:s reporter kring säkerhetsfrågor, Frank Gardner, skriver i en analys att USA har tre val. Det handlar om att slå tillbaka mot Iranallierade milisers baser, slå tillbaka direkt mot Iran eller att inte svara alls. Det första alternativet beskrivs som det mest troliga och så som USA har agerat tidigare.

En attack direkt mot Iran skulle i stället leda till en eskalering mellan länderna och något som USA inte skulle ta lätt på. Det är högst osannolikt att det skulle ske men det går inte att utesluta, skriver Frank Gardner.

Under måndagen hade Joe Biden ett möte med sitt nationella säkerhetsråd för att diskutera utvecklingen.

LÄS MER:Amerikaner dödade av drönare – Iran pekas ut

LÄS MER:Fartyg med får vänder – för oron i Röda havet

LÄS MER:Blinken kräver ändrad attityd i Israel

ANNONS