Säkerhetspådraget var stort när USA:s utrikesminister träffade Israels ledande politiker i Tel Aviv. Beväpnade vakter omringar Israels försvarsminister Yoav Gallant (i mitten till vänster) och USA:s utrikesminister Antony Blinken.
Säkerhetspådraget var stort när USA:s utrikesminister träffade Israels ledande politiker i Tel Aviv. Beväpnade vakter omringar Israels försvarsminister Yoav Gallant (i mitten till vänster) och USA:s utrikesminister Antony Blinken. Bild: Evelyn Hockstein/AP/TT

Blinken kräver ändrad attityd i Israel

USA:s utrikesminister Antony Blinken ställer en rad krav på Israel under sitt besök i Tel Aviv.
Han vill se ett förbättrat samarbete mellan Israel och de palestinier "som är villiga att leda".

ANNONS

USA:s utrikesminister har besökt flera av de viktigaste länderna i regionen de senaste dagarna i ett försök att flytta fram positionerna till en ny fas i kriget mellan Israel och Hamas.

Mest akut var dock hans möten med Israels krigskabinett och landets president i Tel Aviv på tisdagen. Få konkreta utfästelser kom från Israels ledning, och Blinken underströk åter att Israel har rätt att försvara sig efter terrorstämplade Hamas attack på Israel den 7 oktober.

Men vissa framgångar för USA:s linje syntes ändå när Blinken på en presskonferens kommenterade sina möten.

FN-granskning i Gaza

– När nu Israels militära insatser går in i en mindre intensiv fas i norra Gaza och den israeliska armén trappar ned sin närvaro så har vi kommit överens om att låta FN utvärdera läget, sade Blinken och fortsatte:

ANNONS

– Detta kommer att avgöra vad som behöver göras så att palestinier kan återvända säkert norrut.

Han riktade dessutom en direkt uppmaning till de israeliska ledare han precis träffat, och då främst premiärminister Benjamin Netanyahu:

– Israel måste sluta med att undergräva palestiniernas möjligheter att kunna regera effektivt över sig själva.

Efter det flera timmar långa samtalet mellan Blinken och premiärminister Netanyahu sade det amerikanska utrikesdepartementets talesman Matthew Miller att Blinken "betonade vikten av att undvika ytterligare civila skador och att skydda civil infrastruktur i Gaza".

Blinken ska också ha upprepat behovet av en varaktig fred för Israel och regionen, vilket inkluderar en palestinsk stat. Målet upprepades på den avslutande presskonferensen i USA:s ambassad i Jerusalem.

Men utrikesministern sade samtidigt att det saknas grund för anklagelser om folkmord, och att terrorstämplade Hamas "gömmer sig i och skjuter från skolor och sjukhus".

"Utmanande tid"

Efter ett tidigare möte med Israels utrikesminister Israel Katz på tisdagsmorgonen sade Blinken att landet har "reella möjligheter" att komma överens med sina grannar och komma in i Mellanösterns gemenskap, om landet tar sig igenom "en utmanande tid".

De båda ländernas utrikesministrar diskuterade även de pågående ansträngningarna för att säkra frigivningen av de personer som fortfarande hålls gisslan av Hamas.

ANNONS

Resan är Blinkens fjärde i Mellanöstern sedan kriget mellan Israel och terrorstämplade Hamas bröt ut. Han har tidigare besökt Turkiet, Grekland, Jordanien, Qatar, Förenade Arabemiraten och Saudiarabien.

Under besöket i Israel har USA:s utrikesminister Antony Blinken bland annat träffat den israeliske presidenten Isaac Herzog (på bilden) samt premiärminister Benjamin Netanyahu.
Under besöket i Israel har USA:s utrikesminister Antony Blinken bland annat träffat den israeliske presidenten Isaac Herzog (på bilden) samt premiärminister Benjamin Netanyahu. Bild: Evelyn Hockstein/AP/TT
ANNONS