USA:s president Joe Biden under en tyst minut för de tre amerikanska soldater som har dödats i Jordanien.
USA:s president Joe Biden under en tyst minut för de tre amerikanska soldater som har dödats i Jordanien. Bild: Jacquelyn Martin/AP/TT

Amerikaner dödade av drönare – Iran pekas ut

Tre amerikanska soldater har dödats i en drönarattack i Jordanien – och USA pekar ut Iranstödda grupper.
I Teheran viftas alla anklagelser om inblandning undan.

ANNONS

– Det var en svår dag för oss i Mellanöstern i går, sade USA:s president Joe Biden i samband med en kyrklig ceremoni i delstaten South Carolina, där det hölls en tyst minut för de tre amerikanska soldater som dödades i en drönarattack i Jordanien i helgen.

Biden och USA säger sig veta att attacken utfördes av en "militant, extremistisk Iranstödd grupp som är verksam i Syrien och Irak". Biden säger vidare att attacken ska besvaras.

Storbritanniens utrikesminister David Cameron riktar också skulden mot Iran-allierade milisgrupper och uppmanar Iran att trappa ned de spänningar som råder.

"Politiskt syfte"

Utrikesdepartementet i Teheran tillbakavisar USA:s och Storbritanniens anklagelser.

ANNONS

– Dessa påståenden har specifika politiska syften, säger departementets talesperson Nasser Kanaani, som beskriver dessa syften som ett försök att ge en annan bild av "verkliga" skeenden i Mellanöstern.

Drönarattacken skedde under natten till söndag och riktades mot en amerikansk militärbas i det nordöstra hörnet av Jordanien.

De tre amerikanska soldater som dödades är de första som gör det i Mellanöstern sedan Gazakriget bröt ut i oktober. Ytterligare ett 30-tal personer skadades i attacken, enligt amerikansk utsago.

Strategisk gränsbas

Icke namngivna amerikanska tjänstemän uppger att personalen på basen misstog den fientliga drönaren för en amerikansk drönare som var på väg tillbaka, rapporterar The Wall Street Journal. En källa inom det amerikanska försvaret uppger vidare till tidningen att det än så länge inte finns några bevis för att Iran är inblandat.

Militärbasen kallas Tower 22 och har ett särskilt strategiskt läge i det hörn av Jordanien som gränsar mot både Syrien och Irak.

I både Syrien och Irak har Iranstödda milisgrupper riktat fler än 150 attacker mot USA- eller västkopplade mål under de senaste månaderna, och USA och Israel har också utfört attacker i länderna.

Det iranska utrikesdepartementets talesperson Nasser Kanaani säger att USA och Storbritanniens anklagelser mot Iran är politiskt motiverade. Arkivbild.
Det iranska utrikesdepartementets talesperson Nasser Kanaani säger att USA och Storbritanniens anklagelser mot Iran är politiskt motiverade. Arkivbild. Bild: Irans utrikesdepartement via AP/TT
En satellitbild som togs i oktober förra året visar den amerikanska militärbasen Tower 22 i nordöstra Jordanien.
En satellitbild som togs i oktober förra året visar den amerikanska militärbasen Tower 22 i nordöstra Jordanien. Bild: Planet Labs PBC via AP/TT
ANNONS