Flera fåglar av arten rödvingad papegoja har hittats onyktra efter att ha ätit fermenterad fallfrukt.
Flera fåglar av arten rödvingad papegoja har hittats onyktra efter att ha ätit fermenterad fallfrukt. Bild: By safaris - originally posted to Flickr as bissig, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6955394

Veterinärer rapporterar om fulla fåglar

I Australien kommer nu rapporter från veterinärer om att de har fått ta emot flera onyktra patienter som tros ha ätit rutten fallfrukt från mangoträd, rapporterar ABC News.
– De har oftast lidit i flera dagar, säger veterinären Paul Murphy till nyhetskanalen.

ANNONS

Den senaste veckan har veterinärkliniken Broome Veterinary Hospital i nordvästra Australien tagit emot flera patienter av arten rödvingad papegoja som tros ha fått i sig etanol genom att äta rutten fallfrukt från mangoträd. Det närmar sig nu slutet på mangosäsongen och frukten har därför legat på marken och fermenterat i solen.

– Vi har hittills fått in ungefär ett halvt dussin (patienter) men det är tyvärr många som inte hinner komma in till kliniken i tid för de hinner avlida innan folk hittar dem. De har oftast lidit i flera dagar, säger veterinären Paul Murphy vid Broome Veterinary Hospital till ABC News.

ANNONS

Enligt Paul Murphy är det inte bara etanolen i sig som tar död på fåglarna utan också deras ”onyktra beteende”.

– Vi hör rapporter om att de flyger in i rutor eller sitter på marken utan att kunna flyga därifrån och blir då sårbara för attacker från katter eller andra rovdjur, säger han till nyhetskanalen.

Enligt Michael Considine, doktor i molekylärbiologi vid University of Western Australia, är det vanligare att det bildas högre halter av etanol i mangofrukter än i andra frukter som växer fritt i den delen av Australien. Detta på grund av den höga sockerhalten i kombination med den relativt låga vattenhalten i frukten, skriver ABC News.

Det är dock oklart varför just arten rödvingad papegoja verkar bli extra påverkade av den fermenterade frukten och veterinärkliniken ska nu titta närmre på om det är just etanolförgiftning eller något annat som orsakar att fåglarna också avlider i större utsträckning.

LÄS MER:Känguru på tak– ett hoppande mysterium

LÄS MER:Vinnarna av årets roligaste naturfoto korade

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS