Vinnarna av årets roligaste naturfoto korade

I veckan utsågs årets vinnare i fototävlingen ”The Comedy Wildlife Photography Awards". Tävlingen grundades 2015 och syftet var att visa den komiska aspekten av naturfotografering samtidigt som man bidrar till olika bevarandeprojekt. Bland årets vinnare hittas både stora och små djur som visat upp sig från sin roligaste sida.

ANNONS
|

Tom Sullam är en av grundarna till fototävlingen och arbetar själv som fotograf med en mångårig bakgrund inom naturfotografering. Han berättar att idén bakom tävlingen föddes när han och kollegan Paul Joynson-Hicks arbetade i Tanzania.

– Vi båda fotograferade vilda djur och när vi tittade igenom bilderna insåg vi att vi har så många bilder där djuren betedde sig lustigt. Där till exempel lejonet kanske inte såg majestätiskt ut och då kunde vi inte använda den bilden. Samtidigt så tyckte vi också att det var synd att vi hade så mycket roliga bilder som aldrig kom till användning och tänkte att det kanske är fler än vi som känner likadant, säger Tom Sullam.

ANNONS

De valde därför att skapa en fototävling som skulle vara enkel att delta i och där människor kan dela sina humoristiska naturbilder. I år skickades närmre 8 000 bidrag in till tävlingen.

– Det handlar ju inte om att vi ska skratta åt djuren utan det är vår mänskliga tolkning av beteendet som gör att vi ser humorn i bilderna. Det enda kravet för att bilden ska komma med är att den ska vara snygg och skarp, säger han.

Ville nå ut till fler genom att kombinera djur och humor

I år presenterades vinnarna av priset framför miljonpublik i det brittiska tv-programmet ”The One Show” på BCC.

Den brittiska programledaren, Kate Humble, som arbetat mycket med natur och vetenskap har också varit en del av juryn och säger att årets tävlingsdeltagare verkligen överträffat sig själva.

– Jag har varit domare i The Comedy Wildlife Photography Awards sedan det började och jag älskar det! Bilderna misslyckas aldrig med att muntra upp mig. Men fotografierna kan inte bara vara roliga, de måste vara av alldeles utmärkt kvalitet och i år har tävlingsdeltagarna verkligen överträffat sig själva. Och vad gäller vinnaren så kommer du att se att det är ett fotografi som säger mer än tusen ord. Eller, ett ord bara faktiskt – Aj!, säger hon i ett pressmeddelande.

ANNONS

Varje år går tio procent av intäkterna från fototävlingen till en organisation som arbetar med bevarandeprojekt. Tom Sullam berättar att man hoppades att de humoristiska bilderna skulle kunna nå en bredare publik och få fler att engagera sig i bevarandefrågor. Årets donation kommer gå till ett projekt för att skydda vilda orangutanger och skogens biologiska mångfald i nationalparken Gunung Palung på ön Borneo.

– Oftast när man pratar om bevarandeprojekt görs det i samband med att man ser bilder på svårt utsatta djur. Vi hoppades att vi med humor skulle kunna fånga en annan publik och få dem att få upp ögonen för djurens situation. Vi har också valt att donera pengar till mindre organisationer som verkligen har nytta av de pengar vi samlar in till dem, säger han.

LÄS MER:GP:s fotografer får prestigefyllda utmärkelser

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS