En känguru har vållat huvudbry i Australien. Djuret på bilden har inget med texten att göra.
En känguru har vållat huvudbry i Australien. Djuret på bilden har inget med texten att göra. Bild: Elise Amendola/AP/TT

Känguru på tak– ett hoppande mysterium

En känguru som fastnat på ett hustak blev en oväntad snackis i det enda landet i världen där djuret inte automatiskt väcker nyfikenhet. Frågan Australien ställer sig är hur kängurun lyckats ta sig så högt upp.

ANNONS

Kängurur är ingen ovanlig syn på Australiens landsbygd. Men invånarna i Mount Isa i Queensland i nordöstra delen av landet trodde inte sina ögon när de fick syn på en känguru i veckan. Djuret hade nämligen tagit sig upp på ett hustak, en bra bit högre än en känguru normalt kan hoppa.

– Vi undrade om vi såg i syne, men den var verkligen där uppe, säger Sue Carson, chef för en lokal förening som tar hand om skadade djur, till radiokanalen 3AW.

– Det här är ju inget som vi ser varje dag så det var lite av en cirkus här, alla sprang omkring med sina kameror.

ANNONS

Några barn som också hade sett kängurun ringde räddningstjänsten, som först tvekade att åka till huset.

– Vi trodde att det var någon som skämtade, men när vi väl kom dit stämde det ju, säger Patrick Buck vid brandkåren till nyhetsbolaget ABC.

– Nu kan vi lägga det till vår lista på räddningsinsatser: hundar katter, fåglar och nu en känguru på ett tak.

Brandmännen lyckades få kängurun att röra sig mot den lägsta delen av taket och därifrån hoppa ner i ett buskage. Sedan hoppade den vidare ut i naturen, uppenbart rädd men fysiskt oskadd.

– Så det blev ju ett lyckligt slut på historien, säger Patrick Buck.

Varken han eller någon annan förstår hur kängurun kunde ta sig upp på taket, men en teori är att djuret hade jagats av hundar och i ren desperation hoppat högre än det borde kunna.

– Det är enda sättet den kan ha fått så stort adrenalinpåslag på, att den var så rädd, säger Sue Carson.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS