Världens största hangarfartyg på besök i Oslo

Världens största hangarfartyg USS Gerald R. Ford är på väg mot Oslo. Det amerikanska fartyget som är 333 meter långt och drivs med hjälp av två kärnreaktorer anlände Oslofjorden under onsdagen, rapporterar VG.

ANNONS
|

I vanliga fall håller fartyget till på marinbasen i Norfolk, Virginia men den 2 maj påbörjades dess första operativa resa någonsin, skriver Navy Times.

Fartyget reser nu tillsammans med den norska fregatten Roald Amundsen och Oslo blir den första hamn som fartyget besöker, rapporterar VG.

Att Oslo och Norge blir först med att få besök av USS Gerald R. Ford tror Ståle Ulriksen, universitetslektor vid Norska Sjökrigsskolan är av betydelse.

– Det är ett tecken på solidariteten i Nato och ett sätt att avskräcka Ryssland. Sett ur rysk synvinkel är det här nog ganska hotfullt, säger Ulriksen till Aftenposten.

ANNONS

Förutom avancerad teknik och runt 70 stridsflygplan befinner sig också en besättning 4 500 personer ombord på fartyget.

– Fartyget har en formidabel slagkraft. Om fartyget ska kunna förstärka Norge eller fungera här i krig så måste det ha varit här tidigare. Den måste läsa sig om både klimatet och de andra utmaningar som finns här, säger Ulriksen till Aftenposten.

Ryska ambassaden: ”Ologisk maktdemonstration”

Den ryska ambassaden i Norge har kommenterat besöket och menar att det är en skadlig maktdemonstration.

– Med tanke på att Oslo erkänner att Ryssland inte utgör något direkt militärt hot mot Norge ser sådana maktdemonstrationer ologiska och skadliga ut, säger Timur Tjekanov, talesperson för den ryska ambassaden i Oslo till den norska nyhetsbyrån NTB.

I samband med att fartyget ska köra in genom Oslofjorden de kommande dagarna införs en tillfällig flygförbudszon över fjorden, rapporterar NTB.

LÄS MER:Utökat sökande efter amerikanska militärer

LÄS MER:Ukrainas talman: Ge oss era Gripen

LÄS MER:Amerikanskt stridsflyg hittat i Australien

ANNONS