Ukrainas talman Ruslan Stefantjuk håller tal i den svenska riksdagen.
Ukrainas talman Ruslan Stefantjuk håller tal i den svenska riksdagen. Bild: Pontus Lundahl/TT

Ukrainas talman: Ge oss era Gripen

Det ukrainska parlamentets talman Ruslan Stefantjuk tackar Sverige för att allt stöd, men säger också:
– Ge oss era Gripenplan för att skydda himlen över Ukraina.

ANNONS
|

Stefantjuk talade på tisdagen i riksdagens andrakammarsal. Talet var framförallt ett tacktal för allt stöd Sverige gett Ukraina under det senaste året, bland annat elva militära stödpaket, utbildning och vård av ukrainska soldater och skydd till över 50 000 ukrainare i Sverige.

– Vi är oändligt tacksamma till Sverige och det svenska folket för er empati, hjälp och stöd från bokstavligen första dagen av den fullskaliga invasionen, sade Stefantjuk.

Men han bad också om fortsatt hjälp att besegra Ryssland.

– Ge oss till och med mer av ert Archerartilleri för att göra slut på kriget, ge oss era Leopardstridsvagnar för att driva fienden bortom våra gränser, ge oss era Gripenplan för att skydda himlen över Ukraina, sade Stefantjuk.

ANNONS

Lite tidigare under tisdagen hade dock den svenske försvarsministern Pål Jonson (M) för medier i Bryssel uppgett att Sverige inte har Jas Gripenplan att avvara, även om regeringen inte ser några principiella invändningar mot att skicka stridsflyg.

På en frågestund efter sitt tal upprepade Stefantjuk sin önskan om de "fantastiska svenska flygplanen". Han pekade också på ett stort behov av artilleriammunition och på behov av utbildning av ukrainska soldater på olika vapensystem.

– Vi behöver lära oss allt ni kan göra, för vi försvarar alla, inklusive Sverige, sade Stefantjuk.

Fortsatt ekonomiskt och finansiellt stöd står också på önskelistan.

– Utan det stödet kommer Ukraina att kollapsa ekonomiskt, säger Stefantjuk.

ANNONS