Amerikanskt stridsflyg hittat i Australien

Vraket av det amerikanska stridsflygplan som kraschade utanför Australiens östkust i lördags har hittats. De tre besättningsmän som inte kunde räddas i lördags befaras vara döda, uppger AP. Nu ska dykare hämta vrakdelarna.

ANNONS
|

Det var i lördags ett amerikanskt stridsflygplan av den olycksdrabbade modellen MV-22 Osprey kraschade i Stilla havet nära Australiens östkust. Av de 26 personer som fanns ombord på planet räddades 23 personer direkt efter kraschen. Men tre personer saknas fortfarande – och befaras vara döda, enligt AP. Under måndagen uppgav australiensiska myndigheter att man hittat vraket.

Marise Payne, Australiens försvarsminister, sade att ett Australienskt militärfartyg hade hjälpt till att hitta vraket av flygplanet under måndagen.

Dykargrupp

Amerikanska myndigheter uppger att man utförde rutinmässiga övningar i området under lördagen då flygplanet kraschade. Flygplanet hade lyft från hangarfartyget USS Bonhomme Richard, som omedelbart skickade ut räddningsbåtar då man fick reda på att planet kraschat.

ANNONS

En dykargrupp från en amerikansk militärbas i Japan ska börja med att återhämta vrakdelarna under natten till tisdag.

Många olyckor

Det är långt ifrån första gången flygplansmodellen MV-22 Osprey är inblandad i en olycka. Uppslagstjänsten Wikipedia har en egen listsida för olyckor som involverat flygplansmodellen. För två år sedan kraschade ett MV-22 på Hawaii, och två soldater dog. Den näst senaste olyckan, bara för drygt ett halvår sedan, inträffade utanför ön Okinawa i södra japan, då ett plan av modellen kraschade i Filippinska sjön i Stilla havet. Då räddades alla fem besättningsmän.

I januari i år kraschlandade ett i Jemen, då tre soldater skadades.

Fakta: MV-22 Osprey

MV-22 Osprey tillverkas av Bell Boeing och är ett så kallat tiltrotorsflygplan. Det innebär att det planet är en blandning av ett flygplan och en helikopter, med rotorblad som kan vridas. Vid start och landning vrids bladen uppåt i nitto grader, så att flygplanet kan landa och starta som en helikopter. När planet lyft vrids sedan rotorbladen framåt, och maskinen fungerar som ett vanligt flygplan – bortsett från att rotorbladen är gigantiska. Rotordiametern är 11,58meter i diameter, medan den normalt för lika stora flygplan brukar vara cirka 2,5meter.

Snabba truppförflyttningar

Flygplanet är framtaget för att snabbt kunna transportera trupper, och landa och starta från små fält och hangarfartyg.

Under utvecklingen har Osprey-programmet drabbats av ett flertal motgångar; fem flygplan har havererat med dödsoffer som följd, fyra av dessa under övning och ett i Afghanistan i april 2010.

Källa: Amerikanska flottan

ANNONS