Världens äldsta runsten kan ha hittats i Norge

En runsten som grävts fram på Ringerike i Norge kan vara den äldsta som någonsin hittats. Fyndet kan också betyda att runstenar är äldre än forskare tidigare har trott.
– Fyndet av runstenen är en världsnyhet, säger professor Kristel Zilmer till NRK.

ANNONS

Runstenen, som hittades i utgrävningar 2021 och 2022 men som tagit lång tid att analysera, är daterad till mellan år 0 till år 250 enligt vår nuvarande tideräkning. Stenen har en blandning av olika inskrifter som man inte har sett tidigare på stenar.

– Det här fyndet kommer ge oss mycket kunskap om hur man använde runor under tidig järnålder. Det kan vara ett av de första försöken att använda runor i Norge och Skandinavien, säger Kristel Zilmer till NRK.

Upptäckten kan, enligt Zilmer, innebära att runstenar är äldre än forskare trott.

– Fyndet av runstenen är en världsnyhet.

ANNONS

Hittades vid järnvägsutgrävning

I en av inskriptionerna syns åtta runtecken som forskarna menar är namnet på en människa som levde för omkring 2 000 år sedan. De tror att stenen är ristad till minne av en person som arkeologer hittade i en grav. Där hittades också ett par mindre stenstycken, med ordet ”rune” inristat. Forskarna arbetar med att datera de fynden.

Fyndet av runstenen gjordes i samband med en utgrävning inför utbyggnaden av järnvägen Ringeriksbanen.

– Jag blev väldigt överraskad. Man slutar nästan andas och blir lite mållös när man förstår vad man står inför här, säger projektledaren för utgrävningen, Steinar Solheim.

LÄS MER:Före detta Wagnerbefäl flydde till Norge – greps av polis

LÄS MER:Här är världens bästa pass år 2023

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS