Världens äldsta runsten kan ha hittats i Norge

En runsten som grävts fram på Ringerike i Norge kan vara den äldsta som någonsin hittats. Fyndet kan också betyda att runstenar är äldre än forskare tidigare har trott.
– Fyndet av runstenen är en världsnyhet, säger professor Kristel Zilmer till NRK.

ANNONS
|

Runstenen, som hittades i utgrävningar 2021 och 2022 men som tagit lång tid att analysera, är daterad till mellan år 0 till år 250 enligt vår nuvarande tideräkning. Stenen har en blandning av olika inskrifter som man inte har sett tidigare på stenar.

– Det här fyndet kommer ge oss mycket kunskap om hur man använde runor under tidig järnålder. Det kan vara ett av de första försöken att använda runor i Norge och Skandinavien, säger Kristel Zilmer till NRK.

Upptäckten kan, enligt Zilmer, innebära att runstenar är äldre än forskare trott.

– Fyndet av runstenen är en världsnyhet.

ANNONS

Hittades vid järnvägsutgrävning

I en av inskriptionerna syns åtta runtecken som forskarna menar är namnet på en människa som levde för omkring 2 000 år sedan. De tror att stenen är ristad till minne av en person som arkeologer hittade i en grav. Där hittades också ett par mindre stenstycken, med ordet ”rune” inristat. Forskarna arbetar med att datera de fynden.

Fyndet av runstenen gjordes i samband med en utgrävning inför utbyggnaden av järnvägen Ringeriksbanen.

– Jag blev väldigt överraskad. Man slutar nästan andas och blir lite mållös när man förstår vad man står inför här, säger projektledaren för utgrävningen, Steinar Solheim.

LÄS MER:Före detta Wagnerbefäl flydde till Norge – greps av polis

LÄS MER:Här är världens bästa pass år 2023

ANNONS