En gränsvakt på Pasviks gränsstation, vid den norska gränsen, blickar ut mot Ryssland.
En gränsvakt på Pasviks gränsstation, vid den norska gränsen, blickar ut mot Ryssland. Bild: Annika Byrde

Före detta Wagnerbefäl flydde till Norge – greps av polis

Legosoldaten Andrej Medvedev som uppges ha varit befäl i ryska Wagnergruppen i Ukraina har flytt till Norge illegalt via Ryssland, rapporterar den norska tidningen Dagbladet. Han ska ha planerat flykten i drygt en månad i ett försök att undgå dödsstraff. Medvedev greps av polis och sitter nu i polisens förvar i Oslo.

ANNONS
|

Det tidigare befälet för en avdelning i legosoldatgruppen Wagner, Andrej Medvedev, har flytt över den ryska gränsen till Norge, rapporterar den norska tidningen Dagbladet.

Legosoldaten greps under fredagskvällen i Pasvik i Finnmark misstänkt för att ha tagit sig in i landet illegalt via Ryssland, bekräftar hans advokat för tidningen.

Andrej Medveded sägs ha lämnat Wagnergruppen i oktober, efter att hans fyra månader långa kontrakt, som ingicks i juli, var slut. Han uppges sedan dess ständigt ha befunnit sig på flykt.

Planerat flykten sedan december

Medvedev ska ha planerat sin flykt till Norge sedan december då han kontaktade människorättsorganisationen Gulago.net i ett försök att få hjälp att undgå ett liknande dödsstraff som hans underordnade, Jevgenij Nuzjin, utsattes för i november förra året.

ANNONS

– De arbetar för att få människor att försvinna, de tar människor och dödar dem – antingen i hemlighet eller i full offentlighet, som var fallet med Nuzjin, sa Medveded i en intervju med tidningen The Insider.

Till människorättsorganisationen Gulagu.net har han sagt att han är villig att vittna inför norska myndigheter om hans upplevelser och erfarenheter från Wagnergruppen.

Bland annat har han utgett sig för att ha bevittnat ett flertal avrättningar av Wagner-soldater som vägrat strida i Ukraina.

Korsade gränsen på torsdagen – greps dagen efter

Medveded ska ha tagit sig in i Norge till fots under torsdagen, i närheten av den ryska gruvstaden Nikel, belägen ungefär en mil från den norska gränsen.

Enligt Finnmarks polisdistrikt ska han ha besökt en privat bostad där han har bett de boende om hjälp.

Efter ett dygn i Norge greps Medveded av polisen, i vilket polisen kallar för ett odramatiskt gripande.

Medveded själv påstår sig däremot ha blivit beskjuten av ryska gränsvakter när han sprang från Ryssland mot Norge.

Han befinner sig nu i Oslo där han sitter i polisens förvar.

LÄS MER:Striden om Soledar splittrar Kreml och Wagner

LÄS MER:"Wagner har vapen från Nordkorea"

LÄS MER:Wagner uppges rekrytera i ryska fängelser

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS