Ryske oligarken Jevgenij Prigozjin, som blev känd som 'Putins kock' efter att i början av sin karriär haft ett cateringbolag som levererade mat till Kreml, har fångats på film i ryska fängelser. Arkivbild.
Ryske oligarken Jevgenij Prigozjin, som blev känd som "Putins kock" efter att i början av sin karriär haft ett cateringbolag som levererade mat till Kreml, har fångats på film i ryska fängelser. Arkivbild. Bild: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Wagner uppges rekrytera i ryska fängelser

ANNONS

Den Moskvastödda legostyrkan Wagnergruppen uppges ha kampanjat för att rekrytera soldater i ryska fängelser sedan åtminstone juli.

Nu har uppgifterna åter aktualiserats sedan videor på vad som verkar vara den ryske oligarken Jevgenij Prigozjin, som tros finansiera Wagnergruppen, spridits på sociala medier. I filmklippen står Prigozjin inför en grupp fångar och betonar att han söker "krigare till anfallstrupper".

Fångarna blir erbjudna kortare straff och pengar för att ansluta sig, skriver Storbritanniens försvarsdepartement i sin senaste underrättelseanalys.

Ryssland uppges också korta ned militärutbildningarna och tidigarelägga kadetters examen på grund av den allt svårare bristen på manskap som rapporterats bland ryska styrkor.

ANNONS

"Detta är nästan helt säkert för att kadetter ska placeras för att arbeta i Ukrainaoperationen", skriver det brittiska försvarsdepartementet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS