Hur starkt eller mäktigt ett pass anses vara är baserat på hur mycket frihet det ger dig som resenär, alltså hur många länder man kan resa till utan visum.
Hur starkt eller mäktigt ett pass anses vara är baserat på hur mycket frihet det ger dig som resenär, alltså hur många länder man kan resa till utan visum. Bild: Petros Giannakouris

Här är världens bästa pass år 2023

Ett starkt pass kan öppna upp världen och ge en större resemöjligheter. Det svenska passet har länge setts som ett av världens starkaste pass – men det har inte toppat den årliga listan sedan 2018. Här listas världens mäktigaste pass.

ANNONS

Varje år sammanställer företaget Henley & Partners en lista där de rankar världens olika pass.

Hur starkt eller mäktigt ett pass anses vara är baserat på hur mycket frihet det ger dig som resenär, alltså hur många länder som man kan resa till utan att behöva ansöka om visum.

Under lång tid låg Sverige på tredje plats tillsammans med flera andra europeiska länder. Men år 2018 steg Sydkorea, Japan och Singapore som dominerat topplistan sedan dess.

Länderna som ligger i topp – och i botten

Topplistan ser likadan ut i år som den gjorde förra året, nämligen med Japan i topp, då de kan besöka 193 av världens länder utan att ansöka om ett visum, tätt följt av Singapore och Sydkorea som kan besöka 192 länder utan visum.

ANNONS

Av de nordiska länderna är det finska passet något starkare än grannländerna, då de hamnar på fjärde plats. Ett svenskt eller danskt pass gör att du kan besöka 188 länder utan att ansöka om visum.

Det land som Finland kan besöka utan att söka visum, men där Sverige måste ansöka om visum, är Mongoliet.

Norge hamnar på sjunde plats då ett norskt pass ger en visumfri tillgång till 186 länder, lika många som för amerikanska passbärare, medan ett isländskt pass hamnar på 13:de plats med 180 länder.

Allra längst ner ser det även likadant ut i år. Det svagaste passet i världen är det afghanska passet, då det endast är 27 länder som inte kräver visum för en person som reser med ett afghanskt pass.

Världens 10 mäktigaste pass år 2023.

Antal poäng inom parentes.

Ett poäng = 1 destination man kan resa till utan att skaffa ett visum i förväg.

1. Japan (193)

2. Singapore och Sydkorea (192)

3. Spanien och Tyskland (190)

4. Finland, Italien och Luxemburg (189)

5. Sverige, Danmark, Nederländerna och Österrike (188)

6. Nederländerna, Portugal, Storbritannien och Irland (187)

7. Belgien, Norge, Nya Zeeland, Tjeckien, Schweiz och USA (186)

8. Australien, Grekland, Kanada och Malta (185)

9. Polen och Ungern (184)

10. Litauen och Slovenien (183)

Källa: Henley Passport Index

Världens fem svagaste pass

Antal poäng inom parentes.

Ett poäng = 1 destination man kan resa till utan att skaffa ett visum i förväg.

109. Afghanistan (27)

108. Irak (29)

107. Syrien (30)

106. Pakistan (32)

105. Jemen (34)

Källa: Henley Passport Index

LÄS MER:Efter passköerna – nu kan tusentals pass förstöras

LÄS MER:Hackare skapade giltigt covidpass – till ”Adolf Hitler”

LÄS MER:För- och efternamn förväxlade i tusentals pass

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS