Upplopp i Dublin efter knivdåd

En femårig flicka och en kvinna i 30-årsåldern skadades allvarligt i en knivattack i centrala Dublin.
På torsdagskvällen bröt kravaller ut på samma plats. Demonstranter attackerade poliser, tände eld på bilar och 13 butiker förstördes eller plundrades.

ANNONS
|

Det var på torsdagseftermiddagen som en misstänkt gärningsperson gick till attack med kniv utanför en lågstadieskola i de centrala delarna av Dublin.

En femårig flicka och en kvinna i 30-årsåldern fördes till sjukhus med allvarliga skador. Två andra barn vårdas också på sjukhus, men deras skador bedöms inte som livshotande.

En man misstänks för dådet och stoppades av förbipasserande som avväpnade honom och kastade iväg kniven. Polisen kunde gripa honom på plats, och i nuläget misstänker man att han agerade ensam.

Upplopp under kvällen

Bakgrunden till attacken är oklar. I nuläget misstänker polisen inget terrordåd, men polisen konstaterar att ”alla dörrar i undersökningen hålls öppna”.

ANNONS

– Vi vet vad som har hänt, men vi har inte fått någon klarhet i motivet, säger polischef Drew Harris på en pressträff, enligt BBC.

Efter dådet spreds rykten om den misstänkte gärningsmannen på sociala medier och under kvällen bröt våldsamma protester ut i nära anslutning till brottsplatsen.

Drew Harris beskrev upplopsmakarna som en ”galen huliganfaktion som drivs av högerextrem ideologi”, rapporterar Irish Times.

Polisbilar och kravallutrustad polis attackerades på platsen. Bilder visade en stadsbuss och flera bilar som hade satts i brand.

Drew Harris säger enligt BBC att 34 personer har gripits efter upploppet. Elva polisbilar ska ha förstörts, 13 butiker förstördes eller plundrades. Dessutom förstördes tre bussar och en spårvagn i staden.

– Det var stor förstörelse från en upprorisk mobb, säger han.

Flera fördömer våldet

Polischefen Drew Harris och premiärminister Leo Varadkar manar till lugn i staden.

Justitieminister Helen McEntee fördömer både knivdådet och de efterföljande kravallerna.

– Den fruktansvärda attacken i dag var ett motbjudande brott som chockade oss alla. Men de scener som utspelas i kväll i vår stadskärna varken kan eller kommer att tolereras. Ligistfasoner och manipulativa element får aldrig tillåtas utnyttja en motbjudande tragedi för att skapa kaos, säger hon, enligt The Guardian.

ANNONS

LÄS MER:Ytterligare tre personer har gripits misstänkta för terrordådet i Bryssel

LÄS MER:Fordon exploderade på bro vid Niagarafallen

LÄS MER:Det här är årets roligaste djurbilder 2023

ANNONS