Uppgifter: Ryssland planerade att sabotera Sveriges Natoprocess

Ryska underrättelsetjänsten försökte sabotera den svenska Natoprocessen genom att uppmuntra till demonstrationer mot islam. Det rapporterar Yle efter att ha tagit del av en underrättelserapport.

ANNONS
|

Den finska och svenska Natoprocessen skulle saboteras genom att öka friktionen mellan Turkiet, Nato och europeiska länder. Det skulle göras genom att organisera trakasseringskampanjer, förklädda till demonstrationer.

Planen avslöjades i en rapport som ursprungligen läcktes till Dossier Center, ett ryskt centrum för undersökande journalistik. I planen står att de demonstrationer som följde koranbränningarna i Sverige har ökat rädslan för islam i EU, och uppmanar till att röra upp spänningen ännu mer.

Flera möjliga metoder för kampanjen listas i rapporten. Det handlar bland annat om demonstrationer och graffiti som hånar den turkiske presidenten Erdogan, samt antimuslimsk graffiti som skulle målas upp på välkända platser.

ANNONS

En del av planen var också att demonstrationerna och klottret skulle få så stor spridning i sociala medier och nyhetsmedia som möjligt.

”Typiskt” för Ryssland att utnyttja tvister

Den finska säkerhetspolisen bekräftar för Yle att de känner till planerna. Det finns inga tecken på att några av planerna har genomförts i landet.

Demonstrationer som planerats utifrån det läckta materialet har dock genomförts. I mars i år hölls en demonstration mot islam och Turkiet i Paris, som Ryssland ska ha legat bakom enligt rapporten. Det rapporterar Yle, och hänvisar till Dossier Center.

Redaktören för Dossier Center Ilja Rozjdestvenski uppskattade att Ryssland försökte bromsa både Sverige och Finlands Natoprocess, men att huvudfokuset låg på Sverige.

Han menar att det är typiskt för den ryska underrättelsetjänsten att utnyttja tvister mellan länder eller etniska grupper i Europa, och att spridning av desinformation ses som ett effektivt sätt att undergräva demokratiska stater från insidan.

– Man behöver inte mycket pengar eller utrustning för det. Med liten ansträngning kan du sprida vilseledande information och få vem som helst, var som helst, att ifrågasätta verkligheten, säger Rozjdestvenski till Yle.

LÄS MER:Sveriges Nato-ansökan skjuts upp av Turkiets utrikesutskott

LÄS MER:Turkiskt försvarsbolag säljer kängor till Ryssland

LÄS MER:Amerikanska stridsplan kan vara nyckeln till Natomedlemskapet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS