Turkiskt försvarsbolag säljer kängor till Ryssland

Kriget i Ukraina har pågått sedan februari förra året. Turkiet har aktivt förhindrat Sveriges medlemsansökan till Nato. Samtidigt har ett turkiskt försvarsbolag skickat läderkängor till Ryssland. Det avslöjar DN i en granskning.

ANNONS
|

Turkiet har under längre tid fått kritik från flera håll för hur deras relationer med Ryssland fortsatt samtidigt som de har stöttat Ukraina under kriget.

Flera turkiska företag har belagts med sanktioner, USA har varnat landet att inte tillåta exporter av känslig teknologi och enligt Washington Post har ryska Wagnergruppen försökt köpa vapen i Turkiet.

Enligt en ny granskning av DN har ett turkiskt försvarsbolag levererat hundratusentals läderkängor till Ryssland, som med stor sannolikhet har hamnat hos landets militär.

Förklaringen: Kängor till friluftsliv

Kängorna kommer från Gürbüz Trade, ett försvarsföretag som utgår från Ankara och bland annat samverkar med Turkiets militär, polis och vapenindustri. Företagets chef Bülent Gürbüz ska själv ha militär bakgrund och haft uppdrag för Nato.

ANNONS

Enligt granskningens uträkningar kan det handla om nära 275 000 par skor. Handeln ska ha pågått sedan november förra året till februari i år och uppgår i ett värde på 150 miljoner kronor.

Bolaget som har tagit emot kängorna utgår från Moskva, och tycks inte ha genomfört några andra affärer än med det turkiska försvarsbolaget.

Enligt Bülent Gürbüz, chef för det turkiska bolaget, ska det inte handla om militär utrustning, utan kängor till friluftsliv. Han vet inte vilka som använder de sålda kängorna.

– Jag har aldrig sålt några produkter till den ryska militären, säger Bülent Gürbüz till DN.

När tidningen frågar om han ser något problematiskt med att sälja varor till Ryssland svarar Bülent Gürbüz:

– Har du stöttat terroristorganisationen PKK?

Går sannolikt till ”soldater vid fronten”

Var kängorna till slut hamnar är inte helt klart. Överstelöjtnant Joakim Paasikivi, militär lärare vid Försvarshögskolan, är skeptisk till att kängorna används till friluftsliv.

– Det ter sig mindre sannolikt att Ryssland skulle ha en så pass stor och aktiv scoutrörelse av vuxna scouter. Rimligen går det till någon del av den ryska säkerhetsapparaten, säger han till DN.

Perioden som leveranserna registrerades föregicks av att stora delar av den ryska befolkningen mobiliserades. Då var bristen på materiel så stor att soldater uppmanades ta med sin egen utrustning, något som GP rapporterat om tidigare.

ANNONS

Joakim Paasikivi menar att Ryssland har fortsatt svårt att förse militären med utrustning.

– Slutanvändaren är med stor sannolikhet soldater vid fronten eller som ska hålla ordning på civilbefolkningen i Ryssland, säger han.

LÄS MER:Granskning: Tetra Pak planerade hemlighålla export till Ryssland

LÄS MER:Studie: Ryssland för ukrainska barn till Belarus

LÄS MER:Sveriges Nato-ansökan skjuts upp av Turkiets utrikesutskott

ANNONS