Akif Cagatay Kilic är ordförande för det turkiska parlamentets utrikesutskott. På torsdagen togs den svenska Nato-ansökan upp av det turkiska utrikesutskottet.
Akif Cagatay Kilic är ordförande för det turkiska parlamentets utrikesutskott. På torsdagen togs den svenska Nato-ansökan upp av det turkiska utrikesutskottet. Bild: Burhan Ozbilici

Sveriges Nato-ansökan skjuts upp av Turkiets utrikesutskott

Tidigare i veckan tillkännagav Turkiet att parlamentets utrikesutskott skulle ta upp Sveriges Natoansökan på ett möte på torsdag. Nu har utrikesutskottet sagt att de kommer skjuta upp beslutet ytterligare.

ANNONS

Klockan elva på torsdagen, svensk tid, inledde det turkiska utrikesutskottet ett sammanträdande där en av punkterna var den svenska Nato-ansökan, rapporterar turkiska NTV.

Det turkiska utrikesutskottet meddelade senare på torsdagen att man skjuter upp ett beslut om den svenska ansökan, rapporterar NTV. Ärendet var "inte moget" för att fatta ett beslut om, ansåg de.

Enligt Kursad Zorlu, ledamot för partiet Iyi som sitter i regeringen, saknas det fortfarande tillfredsställande svar om hur de krav och funderingar som Turkiet tidigare har uttryckt om det svenska Nato-medlemskapet ska adresseras. På plattformen X skriver han att detta var anledningen till att de önskade att förslaget skulle dras tillbaka. "Vi kommer att fortsätta skydda vårt lands intresse", skriver han.

ANNONS

Ett nytt mötesdatum kommer att fastställas inom de kommande dagarna.

Den turkiska talmannen Numan Kurtulmus säger att han noga följer processen och att man hoppas att processen ska kunna slutföras ”så snart som möjligt”, uppger NTV.

Debatten om Sveriges Natoansökan i det turkiska utrikesutskottet ska under torsdagen ha varit livlig och uppgavs även dra ut på tiden, uppger TT.

F16 kan avgöra

– Sveriges anslutning till Nato kommer att göra den transatlantiska regionen säkrare, kommer att tjäna till att vidareutveckla bilaterala förbindelser och kommer att göra det möjligt för oss att fördjupa vårt samarbete inom försvarsindustrin, sa den turkiske vice utrikesministern Burak Akcapar när debatten inleddes, enligt Bloomberg.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg sa tidigare på en pressträff att han ser fram emot att välkomna Sverige väldigt snart.

Enligt uppgifter till TT ska det vara amerikanska F16-stridsflyg som är skäl till att ärendet inte ”anses moget” av utrikesutskottet. USA har dragit på beskedet om det kommer att bli en försäljning av F16 till landet och ärendet har inte ens kommit upp på agendan för den amerikanska senaten.

Utskottets beslut i Ankara kan ses som ett sätt att sätta ytterligare press på USA att komma vidare i F16-processen.

När utrikesutskottet i Turkiet till slut kommer att behandla frågan om Sveriges Natomedlemskap kommer frågan att föras vidare till parlamentet i Ankara. Går förslaget igenom där ska protokollet skrivas under av Turkiets president Recep Tayyip Erdogan innan den turkiska ratificeringen är klar.

ANNONS

Ungern ”inte redo” att ratificera

Turkiet och Ungern är de länder som ännu inte ratificerat Sveriges medlemskapsansökan till försvarsalliansen.

Ungern har lovat att inte vara sist med att ratificera den svenska Natoansökan. Men när parlamentet möts nästa vecka finns frågan inte med på agendan.

Och trots löftena har ungerska politiker krävt en förklaring om den kritik som svenska politiker – i likhet med många andra europeiska politiker – riktat mot landets demokratiutveckling.

– Vi hade inga samtal om det i dag, men budskapet har alltid varit detsamma: att Ungern inte ska vara det sista land som ratificerar den svenska ansökan, konstaterade försvarsminister Pål Jonson i Bryssel på tisdagen.

Det är nu ett och ett halvt år sedan Sverige beslutade att söka medlemskap i Nato.

GP söker utrikesministern Tobias Billström (M) för en kommentar.

LÄS MER:Ungern inte redo för svensk Natoansökan

LÄS MER:Sveriges Natoansökan ska behandlas av Turkiets utrikesutskott

LÄS MER:Fem punkter: Detta återstår för svenskt Nato-medlemskap

ANNONS