Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó tycker inte att det finns skäl att skynda landets parlament att rösta om Sveriges medlemskap i Nato.
Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó tycker inte att det finns skäl att skynda landets parlament att rösta om Sveriges medlemskap i Nato. Bild: Denes Erdos

Ungerns utrikesminister: Ingen anledning till extra möte

Den ungerska utrikesministern Péter Szijjártó tycker att det inte finns någon anledning till att landets parlament ska hålla en extra sittning för att rösta om Sveriges Natoanslutning, rapporterar flera ungerska medier. Oppositionen i Ungern vill att parlamentet ska rösta om frågan på måndag.

ANNONS
|

Parlamentet i Ungern ska öppna efter vinteruppehållet den 26 februari. Det ungerska socialistpartiet Tamas Harangozo, som sitter i oppositionen, har dock begärt att parlamentet ska inkallas extra den 5 februari för att rösta om det svenska Natomedlemskapet.

Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó säger på onsdagen att parlamentet ändå kommer att öppna snart, i slutet av februari, och att frågan kan tas upp då om en majoritet vill det. Därför ser han ”ingen anledning” till ett extra möte, säger Szijjártó till kanalen ATV.

I samma andan uttalade sig förra veckan parlamentets talman László Kövér efter att Turkiets parlament godkände den svenska Natoansökan, uppger Reuters. Både Szijjártó och Köver tillhör Fidesz, samma parti som Ungerns president Viktor Orbán.

ANNONS

Fidesz bestämde förra veckan att vänta med ett beslut tills mötet mellan Orbán och statsminister Ulf Kristersson i Bryssel nu på torsdag. Ungerns ja är det sista som Sverige behöver för att kunna gå med i försvarsalliansen Nato.

ATV rapporterar att enligt reglerna ska en extra sittning i det ungerska parlamentet kallas fem dagar i förväg.

LÄS MER:Ungernkännaren: Det svenska Natobeskedet kan dröja

LÄS MER:Oppositionen: Ungern röstar om Sverige i Nato 5 februari

LÄS MER:Stoltenberg: Ungern säger ja i februari

ANNONS