Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg räknar med svenskt medlemskap i Nato inom kort. Arkivbild.
Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg räknar med svenskt medlemskap i Nato inom kort. Arkivbild. Bild: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

Stoltenberg: Ungern säger ja i februari

ANNONS

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg räknar med ett svenskt medlemskap i Nato inom kort. På en presskonferens är han mer tydlig än han varit tidigare: Ungern röstar ja till Sverige i slutet av februari.

– Jag har fått budskapet att parlamentet återsamlas i slutet på februari och att vi måste vänta på det. Jag är helt övertygad och jag räknar med att Ungern ratificerar Sverige så snart parlamentet återsamlas, säger Stoltenberg.

Det ungerska parlamentet öppnar igen den 26 februari efter ett långt vinteruppehåll.

Oppositionen har begärt att parlamentet extrainkallas men då krävs en majoritet och regeringspartiet, med premiärminister Viktor Orbán i spetsen, säger hittills nej.

ANNONS

Stoltenberg och Orbán hade ett telefonsamtal i onsdags och därefter kom uttalanden om att den ungerska regeringen stöttar den svenska Natoansökan.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS