Turkiet uppmanar Sverige att stoppa koranbränningarna – Kristersson i samtal med Danmark

Turkiets utrikesminister Hakan Fidan ska ha uppmanat Sverige att vidta konkreta åtgärder för att få ett stopp på koranbränningarna. Detta under ett samtal med utrikesminister Tobias Billström under söndagen, rapporterar Reuters.
Statsminister Ulf Kristersson ska under helgen haft tät dialog med Danmarks statsminister Mette Frederiksen rörande säkerhetsläget i bägge länderna.
”Vi befinner oss i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget...”, skriver Kristersson på Instagram.

ANNONS
|

Sveriges utrikesminister Tobias Billström har under dagen samtalat med sin turkiska motsvarighet Hakan Fidan över telefon. Under samtalet ska Fidan, enligt en källa från det turkiska utrikesdepartementet, ha uppmanat Billström att Sverige bör vidta konkreta åtgärder får att få ett stopp på koranbränningarna.

Fidan ska ha uttryckt att ett fortsättande av sådana ”vidriga handlingar” som skyddas under yttrandefriheten är oacceptabla

Hakan Fidan och Tobias Billström ska också ha samtalat om Turkiets ratificering av Sveriges Natomedlemskap.

Kristersson i samtal med Danmarks statsminister

Statsminister Ulf Kristersson skriver på sin Instagram att han under senaste dygnet haft tät kontakt med Danmarks statsminister Mette Frederiksen med anledning av det ökade säkerhetspolitiska läget. I inlägget skriver han att situationen är farlig och att åtgärder behövs för att stärka ländernas motståndskraft.

ANNONS

”Jag har det senaste dygnet haft tät dialog med Danmarks statsminister Mette Frederiksen och den svenska regeringen har diskuterat med den danska regeringen, med anledning av de bränningar som sker av kopior av heliga skrifter. Vi befinner oss i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget, och här hemma vet vi att både stater, statsliknande aktörer och enskilda individer kan utnyttja situationen.”, skriver Kristersson.

I inlägget skriver Kristersson att både Sverige och Danmark är två av världens mest välfungerande demokratier, som står upp för yttrandefrihet och demonstrationsfrihet. Samtidigt poängterar Kristersson att båda länderna har en stark tradition av att respektera andra människor och olika trosuppfattningar.

”Religionsfriheten är en självklar hörnsten i våra samhällen”, skriver han i Instagraminlägget.

Danmarks regering vill stoppa koranbränningar utanför ambassader

Danmarks regering ser nu över sin lagstiftning och kommer att hitta ett rättsligt verktyg för att stoppa koranbränningar utanför ambassader, rapporterar Danmarks radio.

Under söndagen har fem koranbränningar utanför ambassader genomförts i Köpenhamn. Imorgon, måndag, är ytterligare sju inplanerade.

– Vi har nyligen sett några incidenter som utförts av ett väldigt fåtal personer, som bara tjänar syftet att skapa splittring i en värld som faktiskt behöver enighet, säger Danmarks utrikesminister Lars Løkke Rasmussen till DR.

ANNONS

– Därför har vi i regeringen beslutat att vi ska titta på hur vi i mycket speciella situationer kan sätta stopp för hån mot andra länder, som står i direkt konflikt med danska intressen och danskarnas säkerhet, tillägger han.

Lars Løkke Rasmussen säger i intervjun att de initiativ som Danmarks regering utreder inte riskerar att äventyra yttrandefriheten, men att det samtidigt inte är en lätt uppgift som regeringen står inför.

LÄS MER:Angeredsmoskén om koranbränningarna: ”Ska inte bemöta hat med hat”

LÄS MER:Säpo om korankrisen: Terrorhotnivån nära att höjas

LÄS MER:Liseberg vidtar åtgärder efter försämrat säkerhetsläge

ANNONS