Turist förstörde antika statyer i Jerusalem

En amerikansk medborgare har gripits efter att ha förstört statyer från 200-talet på ett museum i Jerusalem. Lokala myndigheter anklagar honom för religiös fanatism, medan hans försvarare hävdar att mannen trodde sig vara en biblisk karaktär.

ANNONS
|

Israelisk polis fick i torsdags rycka ut till Israelmuseet i Jerusalem efter att en amerikansk turist började gå bärsärkagång. Mannen började förstöra konstverk och bland annat gjorde han sönder två antika statyer från romartiden, som ska vara runt 1800 år gamla, rapporterar AP.

Det inträffade har fått israeler att ifrågasätta säkerheten runt landets ovärderliga konstskatter. Torsdagens händelse är bara en av flera attacker mot israeliska kulturminnen den senaste tiden.

Enligt polisen ska den amerikanska medborgaren, som är i 40-årsåldern, vara en radikal judisk man som förstörde statyerna eftersom de ”liknade vid avgudadyrkan som motsäger Toran.”

Men mannens försvarsadvokat har en annan teori. Enligt advokaten har 40-åringen psykiska problem och har enligt en psykiatriker just drabbats av det så kallade Jerusalemsyndromet.

ANNONS

Problem med religiös vandalism

Jerusalemsyndromet beskrivs som ett mentalt tillstånd som kan drabba besökare på pilgrimsfärd i den heliga staden. Den religiösa betydelsen som Jerusalem utgör för kristna, judar och muslimer, gör att de som drabbas av Jerusalemsyndromet tror sig vara en biblisk karaktär och agera efter det.

Lokala myndigheter har nu beordrat att amerikanen ska genomgå en psykiatrisk undersökning.

Israelmuseet som har arkeologiska verk, konst och verk som lyfter fram den judiska kulturen kommenterade vandalismen som en ”bekymrande och ovanlig händelse” och säger vidare att museet ”fördömer alla typer av våld och hoppas att liknande händelser inte ska inträffa.”

En av statyerna som förstördes ska ha föreställt den grekiska gudinnan Athena och det är oklart vilka värden det är som gått förlorade i samband med händelsen.

Israel har den senaste tiden haft problem med religiöst motiverad vandalism av värdefulla symboler och konstverk. AP tar upp flera exempel där där judiska extremister, som ofta varit besökare i Jerusalem, förstört föremål. Exempelvis skadades en Jesusstaty av en amerikansk medborgare som ligger längs den kristna pilgrimsfärden i Jerusalems gamla stad i januari i år. Och historiska kristna gravar har också utsatts för vandalism i staden.

– Det här är chockerande fall av förstörelse av kulturella värden. Vi ser med oro på det faktum att kulturella värden förstörs av religiöst motiverade extremister, säger Eli Escusido, direktör för Israels antikvitetsmyndighet, enligt AP.

ANNONS

LÄS MER:Ortodoxa judar spottade efter kristna i Jerusalem

LÄS MER:Israels ambassadör kritiserar Bokmässan för antisemitism

LÄS MER:Nya demonstrationer mot Israels nya lag

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS