Israels ambassadör kritiserar Bokmässan för antisemitism

Judisk kultur är ett av årets teman på Bokmässan i Göteborg. Men nu får temat kritik – från Israels ambassadör i Sverige som menar att mässan ignorerar Israel i programmet.
– Det är en form av antisemitism, säger Ziv Nevo Kulman till den israeliska tidningen Haaretz.

ANNONS
|

Under temat Judisk kultur vill Bokmässan, i samarbete med institutionen Judisk kultur i Sverige, belysa ”olika aspekter av judisk historia, litteratur och filosofi”.

”Betoningen ligger på de universella aspekterna av den mångfacetterade judiska kulturen så som den kommit till uttryck i litteratur, film, musik och samhällsliv i modern tid”, skriver Bokmässan på sin hemsida.

Men Israels ambassadör i Sverige, Ziv Nevo Kulman, är inte nöjd med hur programmet ser ut.

– Tyvärr har israelisk kultur inte någon central plats i mässans program. Israel är inte bara ännu en ”judisk diaspora”, det är det judiska folkets nationalstat och hem till den största judiska befolkningen i världen, säger han till Hareetz.

ANNONS

– Att ignorera Israel är att ignorera en central beståndsdel i judisk kultur.

Kallar det antisemitism

Vidare berättar han för tidningen att ambassaden presenterat en rad ”kreativa idéer” för mässan, men att alla avvisats. Till sist ska ett panelsamtal om ett samarbete mellan Nationalbiblioteket i Jerusalem och nordiska bibliotek ha inkluderats i programmet, men inte under temat Judisk kultur och bara efter att Israels ambassad tog kontakt med mässan tillsammans med Danmarks, Finlands och Norges ambassader, säger Nevo Kolman.

– När jag försökte lista ut vad problemet var fick jag berättat för mig att den programansvariga på mässan inte var intresserad av att ge en plattform till ”israelisk regeringspropaganda”.

Detta menar dock Bokmässans chef Frida Edman inte stämmer.

Nevo Kolman poängterar att han tror att Bokmässans intentioner med temat varit goda.

– Men deras faktiska beteende bidrar till diskriminering mot staten Israel och att dess legitimitet försvinner.

Detta är en form av antisemitism, menar ambassadören.

Han är inte den enda som har kritik mot mässan. Professor Christer Mattsson, föreståndare på Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet, menar att mässan uppträder partiskt mot Israel. Om Israel nämns alls i programmet är det oftast på ett negativt eller kritiskt sätt, säger han till Haaretz.

ANNONS

– Det här handlar inte om att en person eller en organisation är antisemitisk, ingen är egentligen ansvarig. Det är bara det att ingen säger något bra om Israel. I stället för att visa hur viktigt och centralt Israel är för judisk kultur, finns det ett mönster av strukturell antisemitism. Det handlar om hur bokmässan undviker att presentera Israel i en positiv kontext. Det handlar inte bara om vad som presenteras utan också om vad som inte presenteras.

Bokmässan: ”Tar starkt avstånd”

Bokmässans chef Frida Edman säger till GP att de inte alls ignorerar Israels betydelse för judisk kultur.

– Vi är förbryllade över kritiken. Vi menar att Israels betydelse för den judiska kulturen kommer komma fram i de samtal som äger rum i vårt officiella seminarieprogram, genom de israeliska författare som kommer vara på plats. Det är sju personer från Israel med, allt från litterära författare till filosofer, kockar och arkitekter.

Och att programmet skulle vara antisemitiskt?

– Det tar vi starkt avstånd ifrån. Tvärtom så har vi verkligen försökt att sätta ljus på den fantastiska, världsomspännande, mångfacetterade judiska kulturen.

Även Christer Mattsson menar ju att det finns ett antisemitiskt mönster?

– Jag tror att Christer Mattsson har tittat på samtliga 3000 programpunkter som äger rum på Bokmässan och det är klart att han kan få en bild av hur Israel lyfts fram när han tittar på vilka programpunkter som äger rum i alla våra 7-800 montrar eller alla scener som tar plats på Bokmässan med andra avsändare. Det innehållet går inte vi in och kurerar utan det vi har fokus på är att kurera vårt officiella seminarieprogram. Och vi är verkligen stolta över de seminarier som ryms inom temat judisk kultur.

ANNONS

LÄS MER:Här är programmet i GP:s monter på Bokmässan 2023

LÄS MER:Så arbetar Bokmässan med det skärpta säkerhetsläget

LÄS MER:Vändningen: Nu ökar läsningen bland barn och unga

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS