Taiwan förbereder sig på en ökad hotbild

Med Kinas vapenskrammel runt Taiwan på sistone är det många som frågar sig om en invasion är på gång. Oavsett vilket så vill den självständiga ön stå beredd om och när kriget väl kommer.

ANNONS
|

– Rör er snabbt mellan måltavlorna, säger Asahi som han kallar sig själv.

Han instruerar en grupp deltagare hur man använder softair-vapen i en källare i staden Taichung, en timme söder om Taipei.

Asahi startade Taiwan Hemlock Civil Defence för tre år sedan, en grupp som nu tränar runt 200 personer som vill vara med och försvara Taiwan mot en potentiell invasion från Kina. Asahi som inte vill använda sitt fulla namn, är klädd i svarta och kamouflagefärgade kläder, med ansiktet täckt. Svetten rinner ner för hans och deltagarnas ansikten i källaren som saknar riktig ventilation, och där temperaturen utanför ligger runt 35-graders strecket.

ANNONS

– Detta är en klubb för alla, även nybörjare, säger Asahi och visar deltagarna hur de laddar softair-gevären med plastkulor eftersom “inga riktiga vapen är tillåtna” i Taiwan utanför de som finns inom militären och polisen.

Kina spänner musklerna

På sistone har vapenskramlet från Kina ökat där jätten spänner musklerna genom att bland annat flyga allt oftare över taiwanesiskt luftrum med sina stridsflyg. Det är ett hot som Taiwan bör ta på allvar och gardera sig emot. Det menar Kyle Hu, grundaren av ytterligare en försvarsgrupp i Taichung – STA Defence.

– Hotet ökar för varje dag som går, där Kina satsar allt mer på sin militär, säger han och tillägger att “vi därför också måste öka vår försvarsträning”.

Den träningen är idag uppsatt utanför ett universitet där nyfikna studenter kan få skjuta olika softair-vapen som halvautomatiska gevär och pistoler, och samtidigt ta del av uppvisningar av de mer professionella medlemmarna. En av studenterna, Rita Wang, har aldrig skjutit förut.

– Pistolen känns tung och det är ganska svårt att sikta med den, säger 19-åringen.

Samtidigt tycker hon det är viktigt att fler taiwanesiska unga kvinnor får upp intresset för militären, eftersom det inte tillhör kulturen att göra “sådana utomhusaktiviteter" och för att värnplikten dessutom enbart är obligatorisk för unga manliga taiwaneser.

ANNONS

Olika krigscenarior framöver

I nuläget har Taiwan runt 180 000 aktiva i sin militär och ytterligare runt två miljoner reservister. Eftersom det finns många försvarsgrupper som är finansierade på egen hand så kan det om några år finnas ytterligare runt 100 000 volontärer, både män och kvinnor, som kan rycka in vid behov. Det tror i alla fall Su Tzu-yun, expert i statsvetenskap som har forskat mycket inom militära strategier. GP träffar Su Tzu-yun vid institutet för försvars- och säkerhetsforskning som ligger alldeles intill presidentpalatset i Taipei.

– Kina har förberett sig på krig sedan 1949, säger han och målar upp några olika scenarion framöver.

Det värsta tänkbara är att “Xi Jinping verkligen förbereder sig” på invasion nu, men det tror inte Su är aktuellt för närvarande. I så fall tror han att Taiwan skulle kunna försvara sig i minst ett år.

Su Tzu-yun vid institutet för försvars- och säkerhetsforskning som ligger alldeles intill presidentpalatset i Taipei.
Su Tzu-yun vid institutet för försvars- och säkerhetsforskning som ligger alldeles intill presidentpalatset i Taipei. Bild: Jonas Gratzer

De hot som Kina på sistone har utsatt Taiwan för anser han vidare handlar om att “spänna musklerna”, men när invasionen väl kommer, är det viktigt att öns invånare är beredda och kan försvara sig ordentligt menar Su som tycker att försvarsbudgeten på två procent borde höjas till tre procent av BNP. (Sedan dess har försvarsbudgeten höjts till 2,6 procent av BNP från 2024).

ANNONS

– Vi måste tänka utanför boxen, säger han och beskriver samarbete med länder som USA, Tyskland och Japan som viktiga “eftersom vi delar samma värderingar”.

Han jämför med Sverige och Norges försvarssamarbete, som ska kunna försvara en lång kustlinje.

– Det handlar om att hitta en balans som samtidigt är kostnadseffektiv för Taiwans invånare.

Bättre med samtal

Men inte alla tror att försvara sig är den rätta vägen att gå, utan istället bör Taiwan föra seriösa fredssamtal menar Kuo Li-hsin, som är del i en antikrigsgrupp som består av 37 akademiker, som uppmanar Taiwans styre att upprätthålla jämlika relationer med både USA och Kina för att avvärja ett potentiellt krig mellan de två supermakterna.

– Vi bör inte vara för beroende av Kina men vi kan heller inte försvara oss mot dem, säger han och tycker att istället för att lägga så mycket resurser på sitt försvar och att “köpa vapen av USA” så borde Taiwan istället satsa på miljön och socialt arbete för utsatta.

Kuo Li-hsin ser inte någon direkt tidslinje för när ett eventuellt angrepp från fastlandet skulle kunna ske, men tror inte att Kinas styre har “ekonomiska möjligheter” att ta tag i sådana planer inom den närmaste tiden. Om etniska problem inom Kina skulle blossa upp under tiden så kan det emellertid snabbt förändras eftersom Peking då måste “skifta fokus från vad som sker inom landet”.

ANNONS
Kuo Li-hsin är del i en antikrigsgrupp som består av 37 akademiker. Ha anser att Taiwan måste hålla “seriösa fredssamtal” med Kina och det kan ske genom akademiker och tankesmedjor, eftersom det inte kommer från politiskt håll.
Kuo Li-hsin är del i en antikrigsgrupp som består av 37 akademiker. Ha anser att Taiwan måste hålla “seriösa fredssamtal” med Kina och det kan ske genom akademiker och tankesmedjor, eftersom det inte kommer från politiskt håll. Bild: Jonas Gratzer

Vad är då lösningen för att Kina och Taiwan inte ska dras in i ett kommande krig?

Enligt Kuo Li-hsin måste Taiwan hålla “seriösa fredssamtal” med Kina och det kan ske genom akademiker och tankesmedjor, eftersom det inte kommer från politiskt håll.

– Om DPP (Democratic Progressive Party, som är det styrande partiet i Taiwan) inte kan föra sådana diskussioner så måste någon annan göra det, säger han och tillägger att politikerna i DPP är alltför lata för att ta sådana initiativ.

– De hjärntvättar folket med sin politik.

Han menar vidare att Taiwan genom sådana fredssamtal kan “skjuta upp” krigshotet tills den dag då president Xi Jinping inte är vid makten längre, och det då kanske finns en kinesisk ledare som har andra tankar gällande Taiwans framtid. Samtidigt gäller det för ön att hålla sig på god fot med både Kina och USA, två länder som dessutom är väldigt beroende av att handeln mellan dem flyter på som vanligt.

– Vi är mitt emellan två supermakter och USA kommer att straffa oss om vi närmar oss Kina för mycket.

– USA vill fortsätta sälja vapen till oss, säger han.

Taiwan har en befolkning på knappt 24 miljoner invånare. Krigshotet från Kina har blivit allt tydligare de senadte åren.
Taiwan har en befolkning på knappt 24 miljoner invånare. Krigshotet från Kina har blivit allt tydligare de senadte åren. Bild: Jonas Gratzer

Val kan innebära ny politik

I januari nästa år ska taiwaneserna välja ett nytt parlament och en ny president. I nuläget är det fortsatt det sittande DPP som leder i opinionsundersökningarna, men det kan snabbt svänga till förmån för mer pro-kinesiska partier, även om en majoritet av öns invånare enligt färska undersökningar vill ha självständighet.

ANNONS

Oavsett i vilken riktning politiken kommer röra sig efter valet nästa år, och även om många taiwaneser verkar ha vant sig vid kinesiska jets och krigsfartyg som utför övningar allt oftare runt Taiwan, så vill en hel del av befolkningen se till att man kan försvara sig om det väl kommer en invasion så småningom.

Tillbaka i Taichung, så är ett sådant hot definitivt på agendan hos Taiwan Hemlock Civil Defence.

Hittills har Tu Chengche kommit till källaren för att öva ett par gånger i månaden.
Hittills har Tu Chengche kommit till källaren för att öva ett par gånger i månaden. Bild: Jonas Gratzer

Tu Chengche, som precis har gått med i gruppen, är utbildad läkare och kan även bistå med sina läkarkunskaper vid en konflikt. Han tar upp en softair-pistol och siktar på måltavlan. Hittills har Tu Chengche kommit till källaren för att öva ett par gånger i månaden. Enligt honom är den obligatoriska militärtjänsten inte tillräcklig – utan fler människor – från båda könen borde på olika sätt vara delaktiga i försvaret. Genom kriget i Ukraina är allt fler taiwaneser uppmärksammade på vad som sker i världen menar Tu Chengche.

– Vad som hände i Europa chockade alla, och det kan ske även här.

Det här är Taiwan

Taiwan har en befolkning på knappt 24 miljoner invånare. Ön styrdes av Japan från slutet av 1800-talet till 1945, slutet på andra världskriget. När kommunisterna vann det kinesiska inbördeskriget fyra år senare flydde två miljoner kineser till Taiwan, varav många från den intellektuella eliten. Ön blev nu en bas för nya angrepp mot fastlandet och leddes av partiet Kuomintang (KMT) som först hade startats på fastlandet. Överförandet av suveräniteten har diskuterats sedan dess. KMT styrde Taiwan (tillsammans med öarna Kinmen, Wuqiu och Matsu) som en enpartistat i fyrtio år fram till demokratiska reformer på 1980-talet, och det första presidentvalet någonsin hölls 1996. Taiwan har upplevt en enormt snabb industrialisering och ekonomisk tillväxt under de senaste decennierna.

Källa: Taiwan News

LÄS MER:Valet som kan ta Taiwan i en ny riktning

LÄS MER:Här är ubåten som ska stoppa Kina

LÄS MER:Liberalerna vill öppna för militärt stöd till Taiwan

LÄS MER:Kinesiska soldater: Vi är redo att dö för att ta över Taiwan

ANNONS