Här är ubåten som ska stoppa Kina

Taiwan har byggt en ubåt. Det är den första egenbyggda ubåten från önationen och förhoppningen är att den ska kunna avskräcka kinesiska flottan från att kränka taiwanesiskt vatten.

ANNONS
|

En ny milstolpe i taiwanesisk militärhistoria har nåtts. För första gången har den asiatiska önationen utvecklat och byggt en egen ubåt, rapporterar Reuters. Under torsdagen kunde ubåten presenteras för omvärlden.

Att utveckla en egen ubåt är en del i den storsatsning som Taiwan nu gör för att modernisera sitt försvar samtidigt som det fortfarande är spänt mellan landet och grannen Kina. Kina hävdar suveränitet över Taiwan och menar att ön är en del av Kina. I en del av den upptrissade retoriken länderna i mellan genomför Kina nästan dagligen militärövningar i området i närheten av Taiwan.

Totalt ska åtta nya ubåtar stå klara att bli en del av den taiwanesiska flottan. Initiativet med att utveckla en egen ubåt togs av president Tsai Ing-wen när hon blev president 2016 och nu står alltså den första klar.

ANNONS

– Tidigare ansågs det omöjligt att utveckla och bygga en egen ubåt. Men i dag finns en ubåt utformad och byggd av landets eget folk mitt framför oss, säger hon i ett tal under torsdagen.

– Även om det finns risker och oavsett hur många utmaningar det finns måste Taiwan ta detta steg för att tillåta sitt självförsörjande försvar att växa och blomstra i vårt land.

Diplomatisk framgång

Den färdigbyggda ubåten har fått ett namn som på svenska skulle översättas till ”Narvalen” och tanken är att den ska kunna vara i drift 2025 och då förstärka den befintliga ubåtsflottan som nu består av två ubåtar som landet köpt från Nederländerna på 80-talet.

Att Taiwan lyckats utveckla ”Narvalen” visar på framgångar ut flera aspekter. Taiwan är relativt diplomatiskt isolerat eftersom många länder i världen inte vill stöta sig med Kina. Om ett land har erkänt Taiwans suveränitet har det oftast resulterat i kinesiska konsekvenser.

Trots det har Taiwan lyckats ta del av teknologi och kunskap från en rad länder, vilket ses som ett diplomatiskt genombrott. Samtidigt har Taiwan en mäktig allierad att luta sig mot – USA. Taiwan litar på att få amerikansk hjälp om landet skulle anfallas av Kina. Trots det har USA inte erkänt Taiwan som en självständig nation.

ANNONS

Den andra av åtta planerade ubåtar hoppas Taiwan ska vara redo 2027.

LÄS MER:Presidentkandidatens drag: hundar och katter för graviditeter

LÄS MER:Kinesiska soldater: Vi är redo att dö för att ta över Taiwan

LÄS MER:Rekordmånga kinesiska örlogsfartyg runt Taiwan

ANNONS