Kinesiska soldater: Vi är redo att dö för att ta över Taiwan

I en ny kinesisk dokumentär berättar kinesiska soldater om sin villighet att dö i en attack mot Taiwan. Dokumentären är en del av upptrappningen i konflikten, som visats både genom retorik och militär uppvisning.

ANNONS
|

Den kinesiska dokumentärserien ”Chasing Dreams” sändes på den kinesiska statskanalen CCTV, i samband med 96-årsdagen för grundandet av Folkets befrielsearmé under förra veckan. I åtta avsnitt visar man upp militärövningar och simulationer av precisionsanfall mot Taiwan. Kinesiska soldater berättar även om sin villighet att offra sig vid ett anfall mot Taiwan.

– Om det blev krig och omständigheterna gjorde det för svårt att på ett säkert sätt ta bort sjöminorna i faktisk strid, då hade vi använt våra kroppar för att röja vägen för våra trupper, säger Zuo Feng, en kinesisk attackdykare som är med i dokumentären.

Ytterligare en soldat som syns i dokumentären är piloten Li Peng.

ANNONS

– Mitt stridsflygplan hade varit den sista missilen mot fienden om jag i en riktig strid hade använt upp all min ammunition, säger han.

Enligt Reuters är det vanligt att Kina publicerar militärpropaganda och filmer från militärövningar. Det ska stärka den växande patriotism som finns i den kinesiska befolkningen och visa upp ett starkt militärt självförtroende gentemot Taiwan och USA.

Militärövningar och USA-besök ger ökade spänningar

Under de senaste månaderna har spänningarna mellan Kina och Taiwan ökat. Kina uttrycker allt mer sin synpunkt att Taiwan är en del av Kina och att ön i framtiden kommer styras från Peking. Under de senaste månaderna har kinesiska hangarfartyg tagit sig nära Taiwan och stridsflygplan har flera gånger korsat den informella gräns som delar upp Taiwansundet på mitten.

Kina har även flera gånger övat inför en invasion. Förra sommaren sköt de raketer över ön och i våras användes för första gången hangarfartyg för att simulera en attack. Filmat material från vårens övningar var också en del av den nya dokumentärserien. Dessa övningar kommer ofta som en reaktion på kontakt mellan Taiwan och USA.

Vid ett besök i Washington i maj i år sa Taiwans president Tsai Ing-wen att relationen mellan länderna var närmare än någonsin. Besöket fördömdes av Kina som menar att Taiwan är en region i Kina och därmed inte har rätt att hålla den sortens samtal med andra stater.

ANNONS

Även om USA inte officiellt erkänner Taiwan som en egen stat så har de lovat att stödja ön om den blir attackerad. I juli lovade USA dessutom 345 miljoner dollar, eller 3,7 miljarder kronor, i militärt stöd till Taiwan. Även detta fördömdes av Kinas ledning.

Samtidigt ska Taiwan dubblera antalet militärpolisen stationerade i Taipei till 10 000.

LÄS MER:Rekordmånga kinesiska örlogsfartyg runt Taiwan

LÄS MER:Taiwan skärper säkerheten efter spionaffär

LÄS MER:Filippinerna: Kina sköt med vattenkanoner

LÄS MER:Taiwanesisk flicka utsatt för sexuellt övergrepp i samband med polisinsats

ANNONS