Svenska staten säljer hus i Washington för 200 miljoner kronor

I cirka 70 år var det 1 200 kvadratmeter stora huset den svenska USA-ambassadörens officiella residens i Washington. Nu är det till salu och enligt den amerikanska mäklaren har flera bud inkommit.
Den tidigare ambassadören Jan Eliasson minns tiden i residenset med glädje.
– Det var ett fantastiskt hus residenset, säger han.

ANNONS
|

På 1950-talet köpte svenska staten ett cirka 25 år gammalt hus på Nebraska Avenue i Washington. Fram tills nyligen har huset fungerat som residens och bostad åt Sveriges ambassadör i USA. Mannen som lät bygga huset från början var tidningsmannen Dawid Lawrence, som grundade U.S. News och World Report.

2021 fick Statens fastighetsverk, som förvaltar de statsägda utlandsfastigheterna, ett medgivande av regeringen att sälja den tidigare ambassadörsbostaden i Washington. Nu går det att hitta den svenskägda fastigheten på flera amerikanska mäklarsajter.

Huset är på 1 200 kvadratmeter och innehåller ett stort antal rum. Där finns bland annat sju sovrum varav flera med egen balkong, nio badrum, ett bibliotek och en balsal. Huset innehåller även två kök, varav ett passar för att laga stora middagar i, samt en matsal. Det finns också ett mediarum, walk-in-closets, hiss och flera öppna spisar.

ANNONS

När det användes som chefsbostad åt ambassadören fanns ett speciellt kungarum där kungligheterna bodde när de var på besök.

Jan Eliasson minns tiden i residenset

Jan Eliasson var ambassadör i USA mellan åren 2000 och 2005, och bodde då i huset med sin familj. Han minns tiden med glädje.

– Det var ett fantastiskt hus residenset, ett legendariskt ställe som många kände till och pratade om. Och som hade varit i svensk ägo länge.

Jan Eliasson var Sveriges ambassadör i USA mellan åren 2000 och 2005. Han och hans familj bodde i residenset på på Nebraska Avenue i Washington. Han har många härliga minnen från huset som nu är till salu. Arkivbild.
Jan Eliasson var Sveriges ambassadör i USA mellan åren 2000 och 2005. Han och hans familj bodde i residenset på på Nebraska Avenue i Washington. Han har många härliga minnen från huset som nu är till salu. Arkivbild. Bild: Johan Jeppsson / TT

Fastigheten ligger på en 27 000 kvadratmeter stor tomt med trädgård och en enorm gräsmatta. Jan Eliasson berättar att de i trädgården hade rådjur och rävar springandes, och ett Mullbärsträd, vars bär deras kock gjorde ”världens godaste sylt” av.

Han berättar även att de bland annat hade midsommarfirande i trädgården för 300 svenskar, konserter och cocktailmottagningar. Varje år hade de middag för de amerikanska nobelpristagarna, inklusive den tidigare presidenten Jimmy Carter som fick fredspriset 2002. De tog emot runt 5 000 gäster i huset, varje år.

Ett speciellt minne han har från tiden i residenset var när de hade en luciamottagning kort efter terrordådet den 11 september. Då serverades det glögg och lussebullar, och när ljuset dämpades fick de svenska och utländska gästerna njuta av ett svenskt luciatåg som kom ner för trappan.

ANNONS

– Det var en enorm stämning, och folk sjöng med i Stilla natt, och tårarna rann på gästerna. Det var en fantastisk stämning och nog en vilja att komma tillbaka till en normalitet, säger Jan Eliasson.

Många välkända gäster

Genom åren hade de många välkända besökare i residenset, berättar han. Bland annat Kofi Annan, som tidigare var FN:s generalsekreterare, Condoleezza Rice, Colin Powell, prinsessan Christina och hennes make Tord Magnuson och presidentfruarna Hillary Clinton och Laura Bush. Mer frekventa gäster var kungaparet och kronprinsessan Victoria som brukade bo där när de var på besök.

Det finns även en tennisbana där till exempel tennislegendaren Björn Borg ska ha spelat dubbel tillsammans med den dåvarande vicepresidenten George Bush. Motståndarna bestod av Wilhelm Wachtmeister och tennisspelaren Ove Bengtson. Det förstnämnda paret ska ha stått som vinnare i den matchen.

På den stora parkeringen vid garagen har det placerats en basketkorg, kanske har några diplomatiska dilemman löst över en basketmatch genom åren.

Fått flera bud

Utgångspriset för den svenska byggnaden är på nästan 200 miljoner kronor. Enligt UD:s presstjänst går överskottet av försäljningen till statens centralkonto.

Mäklaren Cara Pearlman skriver i ett mejl att intresset för huset har varit stort. De har fått in tolv bud på fastigheten, och ett av dem har man valt att gå vidare med. Affären är dock inte helt i hamn än.

ANNONS

2006 öppnades den nybyggda ambassadbyggnaden ”House of Sweden” i Washington, ritad av Gert Wingårdh och Tomas Hansen. Men det var inte förrän i december 2021 som den nuvarande ambassadören Karin Olofsdotter flyttade in.

Enligt Lars Schmidt, fastighetschef på UD, behövde fastigheten byggas om, och kontor togs bort för att kunna bli ett residens, med en privat bostad och en officiell representationsvåning.

LÄS MER:Svenska doldisparet säljer sitt lyxhus i New York

LÄS MER:Ägarna sålde sitt förra hus till Avicii

LÄS MER:Alexander Skarsgård säljer sin lägenhet i New York

LÄS MER:Lyxhusen som var till salu under 2022

ANNONS