Svenska politiker fördömer Rysslands invasion

Nyheterna om Rysslands militära angrepp mot Ukraina har tagits emot med chock. Nu fördömer svenska politiker Rysslands agerande.
– I dag inleddes ett nytt och mörkt kapitel i Europas historia, säger statsministern Magdalena Andersson (S).

ANNONS
|

På torsdagsförmiddagen hade statsminister Magdalena Andersson (S) presskonferens med utrikesminister Ann Linde och försvarsminister Peter Hultqvist. Statsministern var mycket kritisk till den ryska ledningens agerande och uppmanade den att dra tillbaka alla stridskrafter från Ukraina.

Hon menar att ett nytt och mörkt kapitel i Europas historia inleddes under natten.

– Den ryska invasionen är oprovocerad, olaglig och oförsvarlig. Ansvaret för detta faller helt på den ryska regeringen, sa Magdalena Andersson på presskonferensen.

Utrikesminister Ann Linde bedömer säkerhetsläget som allvarligt.

– Vi ser detta som den allvarligaste säkerhetspolitiska situationen sedan det andra världskriget, säger hon till GP.

Linde har inte haft kontakt med sin ryska utrikesministerkollega Sergej Lavrov sedan utvecklingen i Ukraina eskalerade. Däremot hade hon kontakt med honom vid flera tillfällen under fjolåret när hon agerade som ordförande för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE.

ANNONS

– Vi kommer att göra allt vi kan inom EU för att försöka få Ryssland att gå tillbaka till en diplomatisk väg. Ukraina vill ha ett slut på det här, naturligtvis. Just nu ser det helt svart ut, men som i alla krigssituationer måste man försöka hitta ett fredsavtal – men i första hand ett vapenstillestånd, säger Ann Linde.

Vad gör Sverige i detta läget?

– Vi ingår i OSSE:s trojka, och där använder vi de verktyg som finns. Vi är även aktiva i EU och ligger på för hårdare sanktioner, och vi är det land i EU som ger näst mest stöd till Ukraina.

Exakt vilka sanktioner mot Ryssland som kommer att införas är inte klart ännu, även om statsminister Magdalena Andersson under förmiddagens presskonferens var tydlig med att det nya sanktionspaketet ”kommer gå längre och slå hårdare än någonsin tidigare”.

Statsministern nämnde också att sanktionerna kommer rikta sig mot sektioner inom den ryska ekonomin, frysta tillgångar i Europa och bannlysning från vissa marknader.

LÄS MER:Köer och oro när kriget kom till Ukraina

I det tal som president Putin höll under morgonen varnade han andra länder från att lägga sig i Ukraina-kriget, och sa att det kan få ”konsekvenser som ni aldrig tidigare skådat”. Flera bedömare menar att presidenten hotar andra länder med sin kärnvapenarsenal.

ANNONS

– Det är ett väldigt hotfullt, oacceptabelt uttalande. Det är många som som tolkat det som att man ska använda kärnvapen, men vi tror att Ryssland strategiskt vill använda sig av kärnvapen i avskräckande syfte. Vår bedömning är att man inte avser att bruka kärnvapen nu, säger utrikesminister Ann Linde.

Hur ser du på säkerhetsläget för Sverige i detta läge?

– Vårt försvar gör beredskapsanpassningar. Vi har inte sett ett direkt hot mot Sverige rent militärt, däremot så förekommer det cyberangrepp hela tiden. Vi har haft över 100 000 angrepp bara det senaste året, säger hon.

Tidigare har Vladimir Putin sagt att det inte var en invasion av Ukraina i förestående. Nu blev det en invasion – kan man lita på hans ord?

– Det har han själv bevisat att man inte kan göra.

Magdalena Andersson (S) uppmanar svenskarna att hålla huvudet kallt och fånga upp barnens oro.
Magdalena Andersson (S) uppmanar svenskarna att hålla huvudet kallt och fånga upp barnens oro. Bild: Anna Tärnhuvud

Under torsdagsmorgonen fördömde även andra politiker Rysslands agerande. Till GP säger Annie Lööf (C):

– Det är en oerhört mörk dag för Europa. För Ukraina, men också för Sverige. Det är en dag som för alltid kommer att skrivas in i våra historieböcker. Det är ett krig som börjat i vår absoluta närhet, och kommer få en stor påverkan för en lång tid framöver.

ANNONS

Ser du några likheter med när Tyskland invaderade Polen 1939?

– Jag tror att vi om ett tag kan göra exakt den liknelsen, för det är en oerhörd dag i dag. En dag där Ryssland gått in med militära trupper i ett självständigt land, man har kränkt Ukrainas territoriella integritet och suveränitet, säger Annie Lööf.

– Den oro som andra tidigare sovjetstater nu känner, till exempel baltstaterna. Ryssland och Putin har visat sitt aggressiva ansikte, att han inte skyr några medel att bygga upp sitt imperium till den Sovjetunion det en gång var.

Hur bör Sverige agera nu, tycker du?

– Sverige bör agera på två planhalvor nu. Vi ska vara en drivande kraft på europeisk nivå för att få plats ett värdigt migrationsmottagande, där man försvarar asylrätten och där det finns en beredskap. Sedan behöver vi skruva upp sanktionspaketet till det absolut tyngsta man kan tänka sig. Det måste bli en mycket kraftfullare reaktion.

Under presskonferensen fick statsminister Magdalena Andersson frågan om hon ansåg att frågan om ett svenskt Nato-medlemskap aktualiserats med tanke på situationen i Ukraina. Enligt Andersson är det i dag inte läge för att föra den diskussionen, och hon får medhåll från Annie Lööf.

ANNONS

– Det är ingen hemlighet att Centerpartiet gärna hade velat se Sverige in i Nato. Men i dag är inte dagen för en partipolitisk träta om ett Natomedlemskap eller inte. I dag är det tid för nationell samling och för att se till att stå på Ukrainas sida, säger Lööf.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M).
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M). Bild: Stefan Jerrevång/TT

Även moderatledaren Ulf Kristersson riktar skarp kritik mot Rysslands agerande. Efter statsministerns frågestund i riksdagen under torsdagseftermiddagen uppmanade han till hårdare sanktioner mot landet.

– Ryssland har nu gjort precis det som vi alla fruktade. Som vi alla hoppades att de skulle låta bli att göra. Nu är vi i ett helt nytt läge som kräver väldigt, väldigt hårda reaktioner mot Ryssland.

Vad för typ av reaktioner?

– Det viktiga nu är att vi får plats riktigt starka sanktioner mot Ryssland. Att EU och USA enas om riktigt långtgående sanktioner som bestraffar den ryska ledningen ekonomiskt på ett sådant sätt att det blir kännbart. Det andra är naturligtvis att tillsammans med många andra länder hjälper Ukraina att försvara sig själva. Det tredje är att vi förstärker den svenska försvarsförmågan och inser att ett eget starkt försvar är något som vi ytterst behöver.

Ulf Kristersson anser också att Sverige ska öppna dörren mot ett Nato-medlemskap.

ANNONS

– Det hade varit bättre om Sverige varit medlem i Nato. Det hade varit bättre för Ukraina om Ukraina hade varit medlem i Nato. Jag tycker att en början är att vi omedelbart slutar prata om att Sverige aldrig ska bli medlem i Nato, säger han och anser att Sverige borde göra som Finland i Nato-frågan – att tydligt säga att dörren till Nato står öppen.

LÄS MER:Partier pressar på för svenskt skydd för flyktingar

Att Magdalena Andersson nu bjuder in till partiledarmöte anser han är bra.

– I krig och kris så samarbetar man, och letar gemensamma nämnare för att göra Sveriges bidrag så bra som möjligt. Sedan behöver man också tala i klartext där man tycker olika. Och då tycker jag att vi ska stärka det svenska försvaret, och inte utesluta pengar som regeringen säger, och att hjälpa Ukraina med defensiva vapen. Det är två punkter där jag tycker vi borde göra mer än vad vi gjort hittills i dag.

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna.
Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna. Bild: Fredrik Sandberg /TT

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kallar Putins attack för ett ”oförsvarbart angrepp”.

”Angreppet strider mot internationella avtal och hotar säkerhetsläget i hela Europa”, skriver han i ett mejl till GP.

Åkesson anser vidare att invasionen måste besvaras med kraftfulla sanktioner och åtgärder från omvärlden.

ANNONS

”Sverige bör tillsammans med västvärldens ledare unisont fördöma dessa angrepp mot ett europeiskt, självständigt och demokratiskt land”, skriver han.

Diskussionen om potentiella flyktingar från Ukraina till resten av Europa anser Åkesson är förhastad.

”Vår analys är att flyktingströmmarna till övervägande del kommer att vara interna inom Ukraina, vilket stärker skälen till att bistå både ekonomiskt och materiellt för att hjälpa dessa människor”, skriver han, och menar att Sveriges biståndssatsningar ska frysas i andra delar av världen och istället öronmärkas till Ukraina.

LÄS MER:Därför vajar Ukrainas flagga på Gustav Adolfs torg

ANNONS