Två svenska flaggor fick sällskap av två ukrainska på Gustaf Adolfs torg under torsdagseftermiddagen.
Två svenska flaggor fick sällskap av två ukrainska på Gustaf Adolfs torg under torsdagseftermiddagen. Bild: Läsarbild

Därför vajar Ukrainas flagga på Gustaf Adolfs torg

Mitt bland flaggorna på Gustaf Adolfs torg dök under eftermiddagen två ukrainska flaggor upp bland de svenska. Anledningen?
– Vi vill visa vårt stöd för Ukraina och Ukrainas folk, säger Pär Gustafsson (L), 1:e vice ordförande i kommunfullmäktige.

ANNONS
|

Efter att Ryssland invaderat Ukraina och gått med trupper över landets gränser på flera håll var det inget svårt beslut för Göteborgs kommunfullmäktige att hissa den ukrainska flaggan i sympati för landets befolkning.

– I dag är en mörk dag i Europas historia i dag. Och precis som många andra städer i Sverige och i övriga Europa har gjort eller är på väg att göra det var det en självklarhet för oss att hissa flaggan, säger Pär Gustafsson (L).

Tillsammans med två svenska flaggor syns därför två ukrainska flaggor längs kanalen.

– Jag tycker det är viktigt att bidra på de sätt vi kan. Dels säga vad vi tycker som land och som stad. Det finns många andra sätt att vara med att bidra också, och jag har sett andra som bidrar till organisationer som Röda korset som är på plats.

ANNONS
Pär Gustafsson (L), 1:e vice ordförande i kommunfullmäktige.
Pär Gustafsson (L), 1:e vice ordförande i kommunfullmäktige. Bild: Mia Höglund

Vem kom på idén?

– Vi har en löpande dialog med övriga storstäders presidier, och både Stockholm och Malmö har landat i att flagga för Ukraina. Så även vi fattade beslutet att göra det.

Scandinavium tänds i gult och blått

Manifestationen sammanfaller med dagens sammanträde i kommunfullmäktige, som kommer att inledas med några ord om läget i Ukraina. Dessutom kommer Scandinavium under kvällen att lysas upp i gult och blått.

– I dag är en djupt tragisk dag då kriget åter har kommit till Europa. Ikväll lyser vi upp Scandinavium i gult och blått. Vi gör detta för att visa vår solidaritet med Ukraina, säger Kalle Bäck (KD), ordförande Got Event i ett pressmeddelande.

ANNONS