Stora protester mot Sverige och Danmark - viftas med vapen

Efter den danska koranbränningen under måndagen demonstrerade tusentals i Jemen, mot både Sverige och Danmark. De närvarande hytte med AK-47:or och knivar samt brände flaggor – tillhörandes andra länder, rapporterar Berlingske.

ANNONS
|

Under måndagen samlades tusentals personer i Jemens huvudstad Sanaa, för att protestera mot koranbränningarna i Danmark och Sverige. Protestdeltagarna höll koraner, dolkar och AK-47or som de hytte över sina huvuden.

Det brändes även amerikanska och israeliska flaggor under protesten.

Demonstrationen anordnades av Huthirebellerna som kontrollerar stora delar av Jemen i området runt huvudstaden. Samma rörelse införde i början av juli ett förbud mot importen av svenska varor som en reaktion på de svenska koranbränningarna.

Aftonbladet rapporterar att det tagits fram en lista över svenska företag som ska bojkottas, men som också inkluderar både utländska och konkursade företag så som Pfizer och Cheap Monday.

ANNONS

Andra svenska företag som ska bojkottas inkluderar Volvo, Tork, H&M, Scania och Björn Borg.

Dansk koranbränning väckte reaktioner

Under måndagen genomfördes en koranbränning utanför Iraks ambassad i Danmark. Det har väckt ytterligare ilska i muslimska länder.

Utöver protesterna i Jemen har Algeriet kallat till möte med Sverige och Danmarks högsta diplomaterna och Turkiet har fördömt bränningarna.

– Dessa provokativa och skamliga handlingar representerar inte den danska regeringens åsikter. Uppmana alla att trappa ner – våld får aldrig vara svaret, säger den danske utrikesministern Lars Løkke Rasmussen till tidningen Berlingske.

Vilka är Huthirebellerna?

Huthirebellerna är en av huvudparterna i det pågående inbördeskriget i Jemen. De representerar shiamuslimska befolkningen från norra Jemen och stöttas av Iran. De slåss mot de statliga myndigheterna och den internationellt erkände presidenten Abed Rabbo Mansour Hadi som backas av Saudiarabien.

Huthiröreslen består av zaidier, en lokal inriktning inom shia-islam som utgör ungefär en tredjedel av Jemens befolkning. De söker mer självbestämmande i de norra delarna av landet och strider mot vad de anser är ett ökande sunni-islamistiskt hot.

2014 genomförde Huthirebellerna en statskupp och tog kontrollen över huvudstaden Sanaa. Det var den utlösande händelsen för det inbördeskrig som fortfarande pågår i landet.

Som en konsekvens av det pågående kriget befinner sig Jemen i en humanitär kris med utbredd svält.

Källa: Globalis.

LÄS MER:Ny ansökan om koranbränning

LÄS MER:Kuwait förbjuder försäljning av varor från länder med koranbränningar

LÄS MER:Sudan sparkar ut FN-sändebud

LÄS MER:Muslimskt organ stoppar svenskt sändebud

ANNONS