Polisinsatsen utanför Iraks ambassad i Stockholm i torsdags.
Polisinsatsen utanför Iraks ambassad i Stockholm i torsdags. Bild: Oscar Olsson/TT

Muslimskt organ stoppar svenskt sändebud

Det muslimska samarbetsorganet Islamiska konferensorganisationen (IKO) stänger av det svenska sändebudet till organisationen. Detta som ett svar på de senaste koranbränningarna.

ANNONS
|

"Generalsekretariat för det Islamiska konferensorganisationen har informerat Sveriges regering om att det har beslutat att upphäva statusen för Kungariket Sveriges särskilda sändebud vid IKO", skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Beslutet kommer efter en rekommendation på ett extrainsatt möte den 2:a juli och efter att ytterligare koranbränningar ordnats i Sverige under de senaste veckorna.

Tidigare under veckan ordnades en ny koranbränning vid Irak ambassad. Aktionen väckte stor uppmärksamhet i flera länder med muslimsk majoritet, bland annat Irak och Iran.

Det muslimska samarbetsorganet Islamiska konferensorganisationen (IKO), som har 57 medlemsländer, har kallat koranaktionen "ytterligare en provokativ attack" som inte kan motiveras med yttrandefrihet.

ANNONS

"Generalsekreteraren betonade vikten av att vidta nödvändiga lagstiftningsåtgärder för att kriminalisera sådana angrepp, med tanke på att utövandet av yttrandefrihet medför särskilda skyldigheter och ansvar", fortsätter IKO i pressmeddelandet.

"Generalsekretariatet förbereder ett extra möte med utrikesministerrådet så snart som möjligt för att fortsätta överläggningarna om denna fråga och fatta beslut som det anser lämpliga", skriver IKO.

TT söker en kommentar från svenska utrikesdepartementet.

ANNONS