En huvudlös bronsstaty som tros föreställa en romersk kejsare har beslagtagits från ett museum i USA, då man misstänker att den kan ha plundrats från Turkiet.
En huvudlös bronsstaty som tros föreställa en romersk kejsare har beslagtagits från ett museum i USA, då man misstänker att den kan ha plundrats från Turkiet. Bild: Amy Sancetta

Staty beslagtagen från museum i USA – misstänks ha plundrats från Turkiet

En bronsstaty som tros föreställa en romersk kejsare har beslagtagits från ett museum i USA. Anledningen är att man misstänker att statyn kan ha plundrats från Turkiet. Nu har en utredning inletts, rapporterar The Guardian.

ANNONS
|

Åklagarmyndigheten på Manhattan i USA har under de senaste året arbetat med att återlämna föremål som plundrats från länder som Turkiet, Grekland, Israel och Italien.

Det allra senaste föremålet som nu granskas är en huvudlös bronsstaty som sägs föreställa den romerska kejsaren och filosofen Marcus Aurelius och som just nu befinner sig på Cleveland Museum of Art.

Misstänks ha plundrats från Turkiet

Redan 2012 kom Turkiet med anklagelser om att statyn plundrats från Bubon, en romersk plats som ligger i det som nu är sydvästra Turkiet. De framförde en lista på ett 20-tal föremål som de menar ska ha tagits från Bubon och som nu återfinns i Cleveland-museets samling.

ANNONS

– Den bestående dispyten kring denna fråga har hållit honom åtskild från sin hemstad, säger Zeynep Boz, som arbetar vid det turkiska kultur- och turistministeriet, enligt The Guardian.

Den 14 augusti beslutade en domare från New York att statyn skulle beslagtas som en del av en pågående utredning kring antikvitetssmuggling. Men inga fler detaljer har tillkännagivits om vad utredningen kommer att innebära eller hur lång tid den kommer att ta.

Beslaget, menar Zeynep Boz, ger nu en ”stark efterlängtad känsla av hopp” om att man kommer att rätta till det fel som medvetet begåtts.

Cleveland-museet har ändrat beskrivningen av statyn på sin hemsida och kallar den nu för en "draperad manlig figur”, istället för att ange en koppling till kejsaren Marcus Aurelius.

Den 1,9 meter långa statyn beräknas ha skapats någon gång mellan år 180 och år 200 och är värd 20 miljoner dollar, motsvarande nästan 221 miljoner svenska kronor.

LÄS MER:Tusenårigt mosaikgolv kan grävas upp i Israel – möts av motstånd

LÄS MER:Nederländerna återlämnar kulturföremål som plundrats från Indonesien och Sri Lanka

LÄS MER:Målning av 2 000 år gammal pizza hittat i Pompeji

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS