Canberra, Australiens huvudstad, där Asio presenterade säkerhetsläget i Australien.
Canberra, Australiens huvudstad, där Asio presenterade säkerhetsläget i Australien. Bild: Gustav Sjöholm/TT

"Spionnäste” avslöjat i Australien

Ett näste av spioner har blivit avslöjat i Australien, enligt chefen för landets nationella säkerhetstjänst, Asio. Spionerna har arbetat i landet för att ”potentiellt förföra” olika strategiska mål som domare, veteraner och journalister, rapporterar BBC. Men det är oklart för vilket land spiongruppen arbetade för.

ANNONS
|

Det var när myndigheten presenterade sin årliga riskbedömning för säkerhetsläget i Australien i veckan som Mike Burgess, generaldirektör för Australian Security and Intelligence Organisation (Asio), gick ut med att man lyckats avslöja ett ”näste” med spioner.

Gruppen som landets myndigheter hade avslöjat riktade in sig på att ”förföra” människor i vissa yrkesgrupper, så som journalister och domare i Australien. Men vilket land spionnästet ska ha verkat för är höljt i dunkel. Det är i alla fall ingenting Burgess valde att avslöja under presentationen, däremot avslöjade han delar av spionernas planer.

Enligt Burgess hade en plan upptäckts för att infiltrera australiska medier för att styra rapporteringen i en viss riktning samt få tag på information från olika källor. ”Lackejer” till spionerna skulle bland annat ha försökt erbjuda journalister betalda studieresor i ett annat land, där spionerna skulle kunna använda sig av ”hemmaplan” för att pressa journalisterna på information.

ANNONS

Australien ska också ha stoppat en annan plan som handlade om att två olika främmande makter fysiskt försökte skada en person boende i Australien. Och denna plan stoppades bara veckor efter att regeringen i Australien lyckats stoppa en iransk plan att komma åt en politisk dissident till regimen i Iran som uppehöll sig i Australien.

Skulle ”göra sig av” med måltavla

Trots att Mike Burgess i sin presentation fortsatte hålla hemligt vilket land, eller vilka länder, det var som låg bakom spionringen fortsatte han att presentera exempel på planer som spionerna hade. Ytterligare ett exempel var att en spion som utgav sig för att vara en människorättsaktivist hade som syfte att locka bort sin måltavla från Australien för att sedan kunna ”göra sig av” med personen i fråga.

Trots att Australien lyckades stoppa de aktuella spionerna efter en ”intensiv och kontinuerlig” insats så är hotbilden större mot landet numera, varnar Mike Burgess. Risken att spioner för främmande makt ska rikta in sig på Australien har ökat efter att landet gick med i ett säkerhetssamarbete tillsammans med Storbritannien och USA, Akus-avtalet.

– Asio är... mer upptaget än vad vi har varit under vår 74-åriga historia. Mer upptagna än under kalla kriget, än under 9/11 eller under tiden IS var som starkast, konstaterar Mike Burgess enligt BBC.

ANNONS

LÄS MER:Ny misstänkt spion gripen i Tyskland

LÄS MER:Bröder skriver in sig i svensk spionhistoria

LÄS MER:Gripen tysk spion ledde enhet som samlade information om Ryssland

ANNONS