Den tyska säkerhetstjänsten BND skakas av en spionskandal. En medarbetare misstänks ha läckt känsliga uppgifter, som var avsedda för Ukraina, till Ryssland
Den tyska säkerhetstjänsten BND skakas av en spionskandal. En medarbetare misstänks ha läckt känsliga uppgifter, som var avsedda för Ukraina, till Ryssland Bild: Christophe Gateau

Gripen tysk spion ledde enhet som samlade information om Ryssland

Strax innan jul greps en anställd vid den tyska säkerhetstjänsten BND, som misstänks ha spionerat för Ryssland. Enligt Spiegel ledde han en enhet som samlade information om Ryssland som skickades vidare till Ukraina.

ANNONS
|

Den 21 december slog den tyska federala polisen till. En man som arbetade inom säkerhetstjänsten BND greps i Berlin. Dagen efter meddelade BND-chefen Bruno Kahl att det fanns ”ett möjligt fall av förräderi” i de egna leden.

Den gripne mannen ledde en enhet som med hjälp av signalspaning samlade in information om Ryssland, rapporterar Spiegel. BND använder sig av en äldre avlyssningsmetod som många andra västliga säkerhetstjänster övergett, och har därför möjlighet att exempelvis avlyssna rysk militär kommunikation. Informationen som tyskarna samlar in är en av västs bästa källor för information som sedan skickas vidare till Ukraina.

ANNONS

Det är med andra ord en enhet som Ryssland gärna skulle placera en mullvad i. Och där hade den misstänkte spionen tillgång till stora mängder hemligstämplad information.

Upptäcktes av annan säkerhetstjänst

Under julhelgen var Berlin till större delen tyst om händelsen. Den ende som uttalade sig var justitieminister Marco Buschmann, som försökte framställa gripandet som en framgång.

– Ett viktigt slag mot ryskt spionage, sa han.

Från BND lät man förstå att den gripne hade upptäckts genom organisationens underrättelsearbete, men sanningen var, enligt Spiegel, att det var en annan västlig underrättelsetjänst som upptäckte att Ryssland hade tillgång till data som tydligt kom från den tyska underrättelsetjänsten. Datan innehöll information om Ryssland från tysk signalspaning som kan ha fotograferats från en skärm.

Först efter att de blivit varnade kunde BND hitta den misstänkte mannen och ägnade flera veckor åt att övervaka honom innan han greps 21 december.

Riskerar långt fängelsestraff

Den gripne mannen har ännu inte kommenterat anklagelserna, och det är oklart hur länge och i vilken omfattning han kan ha försett Ryssland med information. Klart är att han inte bara misstänks för olovlig underrättelseverksamhet, utan för grovt förräderi. En mycket allvarligare anklagelse, skriver Spiegel, som innebär att man allvarligt skadar landets yttre säkerhet genom att utnyttja sin ställning och avslöja statshemligheter.

ANNONS

Mannens motiv är fortfarande oklart. Han bor i Bayern med fru och barn och har inga kända ekonomiska svårigheter. Det rapporteras att han har uttryckt frustration med sitt jobb, men inget som sticker ut. Om det bevisas att han begått brottet och döms för grovt förräderi så riskerar han fängelse mellan fem år och livstid.

LÄS MER:Grek i Österrike misstänkt rysk spion

LÄS MER:Fem punkter om EU i gråzonskriget mot Ryssland

LÄS MER:Tysk bas: Spioneras som under kalla kriget

ANNONS