Ytterligare en person har gripits i den tyska spionhärvan.
Ytterligare en person har gripits i den tyska spionhärvan. Bild: Christophe Gateau

Ny misstänkt spion gripen i Tyskland

Spionskandalen i Tyskland växer. Strax innan jul greps en anställd vid den tyska säkerhetstjänsten BND, som misstänks ha spionerat för Ryssland. Nu har ytterligare en misstänkt häktats.

ANNONS
|

Den gripne misstänks ha agerat som kurir i spionhärva, rapporterar Süddeutsche Zeitung. Enligt den tyska generalåklagaren ska han ha transporterat hemliga dokument, som han fått av en anställd vid den tyska säkerhetstjänsten BND, till Ryssland, där en säkerhetstjänst ska ha tagit emot dem.

Den misstänkte mannen greps på söndagen när han landade på Münchens flygplats, hemkommen efter en USA-resa. Han är tysk medborgare, men ska inte vara anställd vid BND.

Spionskandalen som rullades upp kring jul och nyår skakade Tyskland: En anställd inom säkerhetstjänsten BND misstänktes ha skickat dokument till Ryssland. Extra känsligt eftersom mannen arbetade på en enhet som sysslar med signalspaning mot Ryssland och samlar in uppgifter som skickas vidare till Ukraina.

ANNONS

Tipsades av annat land

Mannens agerande förblev oupptäckt tills en annan västlig säkerhetstjänst upptäckte att Ryssland hade tillgång till dokument som uppenbarligen kom från den tyska säkerhetstjänsten. Spåren ledde till den misstänkte mannen, som greps 21 december.

Det är oklart hur länge han ska ha arbetat för Ryssland. Klart är att han inte bara misstänks för olovlig underrättelseverksamhet, utan för grovt landsförräderi. En mycket allvarligare anklagelse, skriver Spiegel, som innebär att man allvarligt skadar landets yttre säkerhet genom att utnyttja sin ställning och avslöja statshemligheter.

Sedan gripandet har det varit tyst om utredningen, fram till i dag. Det nya gripandet betraktas som en framgång för den tyska säkerhetstjänsten.

LÄS MER:Gripen tysk spion ledde enhet som samlade information om Ryssland

ANNONS