En grupp specialutbildade soldater plockar upp ballongen ur Atlanten.
En grupp specialutbildade soldater plockar upp ballongen ur Atlanten. Bild: Amerikanska flottan/AP/TT

Spionballongen har tagits upp ur vattnet

Den kinesiska luftballong som sköts ner utanför USA:s östkust i lördags har plockats upp, visar nya bilder som den amerikanska flottan har publicerat.

ANNONS
|

Flottan och kustbevakningen hade god kännedom om var utanför Myrtle Beach i North Carolina som ballongen sköts ner. Enligt flygvapnet hade man räknat ut var bäst förutsättningar fanns för att dels undvika skada civila och dels relativt enkelt kunna ta upp ballongen ur havet. Djupet där den slog ned beräknas till omkring 14 meter.

Bilderna som nu släppts visar hur en grupp marinsoldater plockar upp delar av ballongen på en båt, bilder som uppges ha tagits sent i söndags.

Ballongen och dess innehåll ska undersökas noga för att man ska kunna fastställa om det rör sig om en spionballong och vilken information den i så fall ha hämtat in.

ANNONS

Kina har anklagat USA för "urskillningslös användning av våld" i och med nedskjutningen, och enligt landet har händelsen "allvarligt påverkat och skadat båda sidors ansträngningar och framsteg för att stabilisera förbindelserna mellan Kina och USA".

Ballongen färdades i USA:s luftrum i flera dagar innan den sköts ned av amerikanska stridsplan utanför kusten i lördags. Enligt USA rörde det sig om en kinesisk övervakningsballong med syfte att samla in information.

Den misstänkta spionballongen fick allvarliga diplomatiska konsekvenser i fredags, då USA:s utrikesminister Antony Blinken sköt upp ett viktigt besök i Peking.

Ballongen som nu plockats upp färdades i USA:s luftrum i flera dagar innan den i lördags sköts ned av amerikanskt stridsflyg utanför Atlantkusten.
Ballongen som nu plockats upp färdades i USA:s luftrum i flera dagar innan den i lördags sköts ned av amerikanskt stridsflyg utanför Atlantkusten. Bild: Amerikanska flottan/AP/TT
ANNONS