Rapport: Så kan barnen ha överlevt flygkraschen i Amazonas

Den intensiva sökinsatsen efter fyra barn i Colombia fortsätter efter en flygkrasch i Amazonas för en månad sedan. Nu har en ny rapport kommit fram till hur de fyra barnen ombord kan ha överlevt.

ANNONS
|

Ända sedan flygkraschen i den colombianska djungeln 1 maj har hela Colombia följt jakten efter de överlevande. Ombord på flygplanet fanns tre vuxna och fyra barn. De vuxna människorna hittades döda på platsen, men mycket pekar på att barnen överlevde kraschen.

Lesly, 13, Soleiny, 9, Tien Noriel, 4 och Cristian, bara 11 månader gammal har nu varit försvunna i en månad. 160 soldater och ett 70-tal personer från ursprungsbefolkningen letar efter barnen och det var i förra veckan som man hittade en blöja och ett par skor. Tidigare har man även gjort andra fynd och hittat några av deras tillhörigheter, enligt AFP.

ANNONS

Barnen har delvis en bakgrund från den colombianska ursprungsbefolkningen vilket gör att myndigheter tror att sannolikheten är större för att de ska överleva i den snåriga terrängen.

Kraschade med nosen först

Nu har en rapport publicerats från Colombias civila flygmyndighet som har analyserat hur barnen kunnat överleva flygkraschen, rapporterar CNN.

Tidigt på morgonen ska flyget ha lyft från det ensliga samhället Araracuara. Tidigt fick piloten motorproblem och började skicka nödsignaler till flygledningen i Colombia. Vid första haveriet lyckades piloten få igång motorn igen. Men en stund senare fick piloten problem igen, vilket resulterade i kraschen.

Den sista kommunikationen från piloten är att han siktade mot en flod i djungeln innan kraschen var ett faktum. De döda vuxna hittades längst fram i planet och tros alltså ha suttit i de främre sätena på planet.

Enligt rapporten har planet sannolikt först kraschat in i träden i den tätbevuxna terrängen vilket slet av propellern och motorn. Efter det ska flyget ha kraschat i marken med nosen först, där bakpartiet av flygplanet förblivit relativt intakt.

Kan gömma sig

De vuxnas placering i flygplanet gjorde att de sannolikt fick dödliga skador i kraschen, men flygplanssätena längre bak i planet, där barnen antas ha suttit, var mindre påverkade av kraschen. Enligt rapporten var två av de tre sätena som barnen använde fortsatt upprätta och på plats i planet. Det tredje sätet ska ha lossnat från flygplanets struktur. Det 11 månader gamla barnet antas ha klarat sig genom att hållas av barnets mamma under kraschen.

ANNONS

Eftersom barnen inte fanns kvar på platsen när sökarbetarna efter två veckor kom fram till flygplanet och att det inte fanns några tecken på att de skadats allvarligt i samband med kraschen fortsätter sökandet.

Släktingar till barnen har sagt att de tror att barnen klarar sig relativt väl i djungeln men att de kanske inte inser att omvärlden inte givit upp sitt sökande efter dem och att de därför gömmer sig.

LÄS MER:Fyra barn fortsatt försvunna efter flygkrasch i Amazonas

LÄS MER:Barn funna vid liv i Amazonas efter flygkrasch

LÄS MER:Youtuber kraschade flygplan – för att få sponsoravtal

ANNONS