Youtuber kraschade flygplan – för att få sponsoravtal

I december laddade en amerikansk youtuber upp en video som visar hur han med nöd och näppe undviker en flygolycka. Eller?
Enligt åklagarmyndigheten har mannen nu erkänt att han medvetet kraschade planet för att få fler sidvisningar i hopp om ett sponsoravtal.

ANNONS
|

En amerikansk man har erkänt att han ljugit för amerikanska federala utredare om en flygkrasch som inträffade för två år sedan.

Nu har han gått med på att erkänna sig skyldig till att ha förstört bevis och förhindrat en utredning, uppger det amerikanska justitiedepartementet i ett uttalande enligt BBC.

Propellern stannade – då lämnade mannen flyget

I december 2021 laddade den 29-åriga youtubern upp en video som hade titeln: ”Jag kraschade mitt plan”. En minut in i videon verkar planet få problem. Snart stannar propellern och planet börjar gunga.

29-åringen väljer kort därefter att hoppa ut ur planet och lyckas landa säkert med sin fallskärm.

ANNONS

Men några Youtube-följare blev genast skeptiska till händelsen. Varför försökte han inte landa flygplanet? Varför hade han redan på sig en fallskärm? Och varför tog han med sig sin selfie-stick?

Det skulle visa sig att den amerikanska flygmyndigheten också undrade över några av dessa frågor.

Hoppades få ett sponsoravtal

Mannen rapporterade in flygkraschen till landets transportsäkerhetsmyndighet, som sa att han var ansvarig för att bevara vraket.

Enligt den amerikanska åklagarmyndigheten uppgav han då att han inte kände till var planet kraschade. Men myndigheten menar att det här inte stämde och säger i sitt uttalande att 29-åringen återvänt till platsen med helikopter och förstört flygplansvraket.

Nu ska mannen ha erkänt sig skyldig till flera anklagelser i en överenskommelse han gjort med åklagarmyndigheten, bland annat att han försökt hindra utredare från att undersöka flygplanet.

”Han erkände i sin överenskommelse att han hade för avsikt att tjäna pengar genom videon", står det i pressmeddelande enligt CNN.

Tanken var att de sidvisningar som han hoppades få genom videon skulle hjälpa att få ett sponsoravtal.

Åklagarmyndigheten: En avsiktlig krasch

Den amerikanska åklagarmyndigheten i Kalifornien uppger i ett uttalande att mannen ”inte hade någon avsikt att nå sin destination, utan planerade att kasta sig ur sitt flygplan under flygningen och filma sig själv när han hoppade fallskärm till marken och sitt flygplan när det kraschade”.

ANNONS

”Han ljög också för en flygsäkerhetsinspektör från FAA när han sa att flygplanets motor hade lagt av och att han hade hoppat ut ur planet eftersom han inte kunde identifiera några säkra landningsalternativ”.

Förra året fick mannen sitt flygcertifikat indraget. Under de kommande veckorna väntas han göra sitt första framträdande i en amerikansk rättegång där han väntas erkänna.

Mannen riskerar nu uppemot 20 år i fängelse.

LÄS MER:Misstänkt meteorit kraschade in i sovrum i USA: ”Ovanligt”

LÄS MER:Polisens nära-döden upplevelse fångades på film: träffades nästan av bil

LÄS MER:Tonåring lämnade bebis i sopcontainer i USA – får 16 år i fängelse

ANNONS