Fyra barn fortsatt försvunna efter flygkrasch i Amazonas

För drygt en månad sedan försvann fyra barn i Amazonas djungel efter en flygkrasch där tre personer dog.
Nu har man hittat nya spår och nytt hopp har väckts om att barnen förhoppningsvis snart kan hittas vid liv, enligt AFP.

ANNONS
|

Den 1 maj fick ett mindre flygplan fel på motorn och störtade mitt ute i djungeln i Amazonas. Det tog ungefär två veckor innan räddningsstyrkor hittade flygplansvraket. I olyckan omkom piloten, barnens mamma och en till vuxen, men de fyra barnen som var ombord tros ha överlevt.

Lesly, 13, Soleiny, 9, Tien Noriel, 4 och Cristian, bara 11 månader gammal har nu varit försvunna i en månad. 160 soldater och ett 70-tal personer från ursprungsbefolkningen letar efter barnen och det var i förra veckan som man hittade en blöja och ett par skor. Tidigare har man även gjort andra fynd och hittat några av deras tillhörigheter, enligt AFP.

ANNONS

Det har lett till att sökområdet nu består av en mindre yta. Tidigare sökte man på en area på 320 kvadratkilometer. Nu är sökområdet istället på 20 kvadratkilometer. Men det är fullständig djungelterräng och man ser inte mer än 20 meter framför sig på grund av den täta djungeln.

Att barnen dels tillhör ursprungsbefolkningen och dels är uppvuxna i ett reservat i regnskogen gör att chansen att de kan överleva i djungeln bedöms som större.

”Vi är mycket nära”

10 000 flygblad har spridits över området i hopp om att barnen ska hitta dem. Där står det information om att barnen, som man nu tror befinner sig drygt 2,5 kilometer från platsen där flygplanet kraschade, ska stanna där de är. Ett ljudmeddelande har även spelats in av barnens farmor där hon läser upp samma information som spelas upp ur en helikopters högtalare.

Från flygplanen har man även släppt ned mat och vatten över området där man tror barnen befinner sig.

Och det är de senaste fynden – fotspår som man tror tillhör 13-åringen, samt halvätna frukter – som gör att man tror att barnen förhoppningsvis snart kan hittas.

– Det bekräftar två saker: ett; att de är vid liv, och två; att vi är mycket nära, säger räddningsledaren, General Pedro Sanchez.

ANNONS

LÄS MER:Svenska död i flygkrasch i Brasilien

LÄS MER:Charles uppmaning till Lula: Rädda Amazonas

LÄS MER:Urskogen är hotad – om femtio år kan Sverige vara helt utan

ANNONS