Putin annekterar fyra ukrainska regioner

På fredagen meddelade Putin att Ryssland annekterar fyra regioner i Ukraina. I sitt annekteringstal menade han att människorna ”gjort sitt val” efter att skenomröstningar hållits i områdena. Han påstod även att USA ska ha orsakat explosionerna vid Nord Stream i Östersjön.

ANNONS
|

Sent på torsdagskvällen undertecknade Rysslands president Vladimir Putin ett dekret där Ryssland erkänner de ukrainska regionerna Cherson och Zaporizjzja som självständiga områden. På fredagen hölls en ceremoni där Putin formellt deklarerade att Ryssland nu annekterar Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja och Cherson.

– Folkomröstningar har hållits i i folkrepublikerna Donetsk och Luhansk, Zaporizizja och Cherson-regionerna. Resultaten har sammanfattats och vi känner till dem nu. Människor har gjort ett val, de har gjort sitt val, inledde Putin sitt tal.

– Idag undertecknar vi ett avtal där vi upptar Folkrepubliken Donetsk, Folkrepubliken Luhansk, Zaporizja-regionen och Kherson-regionen som en del av Ryssland.

– Detta är naturligtvis deras rättighet, deras obestridliga rätt, som finns inskriven i den första artikeln i FN-stadgan, som handlar om principen om lika rättigheter och självbestämmande för folk.

ANNONS

– Folket i Donbass, Cherson Luhansk, Zaporizizja har uttryckt sin vilja. De är ryska invånare. För alltid.

I februari togs liknande beslut för regionerna Luhansk och Donetsk. Kort därpå inleddes Rysslands storskaliga invasion av Ukraina.

En annektering strider mot den internationella rätten och väntas innebära att kriget i Ukraina trappas upp ytterligare. Konsekvenserna kan även bli att Kreml anser att ukrainska motoffensiver för att återta områdena räknas som attacker mot rysk mark.

På fredagen väntas Putin formellt att skriva under beslut om annekteringen av Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja och Cherson.
På fredagen väntas Putin formellt att skriva under beslut om annekteringen av Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja och Cherson. Bild: Gavriil Grigorov

Putin: ”En kamp för vårt folk”

I sitt tal sa Putin att Kiev-regimen måste respektera ”beslutet och folkets önskan om frihet”.

– Vi kommer att försvara vårt land och vårt folk, det är vårat uppdrag, sa han.

– Vad har västvärlden för rätt att besluta om andras självbestämmande?

Vidare kritiserade han västvärldens agerande genom historien och även i nuläget, vilket han menar eldar på en global ”russofobi”.

– De diskriminerar och delar upp oss. Vi har aldrig accepterat och kommer aldrig acceptera denna russofobi som bara sprids mer och mer i världen.

– Hela russofobin är på grund av att vi inte utvecklats såsom den västerländska eliten har velat till oss. Att vi inte gått med på handelsavtal som gynnat dem.

Putin avslutade talet med att säga att Ryssland slåss för sitt folk och sin kultur och att det ”aldrig ska tas ifrån dem”.

ANNONS

– Detta är en kamp för vårt folk, för ett stort historiskt Ryssland. Vi måste skydda barn och barnbarn från förslavning. Vi behöver en konsolidering av hela samhället. Våra värderingar är mänsklighet, barmhärtighet och medkänsla.

Skyller på USA för explosionerna vid Nord Stream

Vidare menade Putin att ”anglosaxarna”, det vill säga USA, ligger bakom explosionerna på Nord Stream 1 och 2.

– De har övergått till att använda sig av sabotage – det är ofattbart, men sant – och har organiserat sprängningarna av Nord Stream på botten av Östersjön, säger Putin och fortsätter:

– Det är uppenbart för alla vem det är som tjänar på det. Den som tjänar på det gjorde det också, så klart.

Trots anklagelserna presenterade han inga bevis eller någon förklaring som stärkte påståendet om att USA skulle ligga bakom det misstänkta sabotaget.

På fredagen meddelade Putin att Ryssland annekterar fyra regioner i Ukraina.
På fredagen meddelade Putin att Ryssland annekterar fyra regioner i Ukraina. Bild: Grigory Sysoyev

Ann Linde: ”Kommer aldrig erkänna Rysslands olagliga annektering”

Kort efter Putins tal uttalade sig Sveriges utrikesminister Ann Linde om annekteringen.

”Sverige erkänner inte och kommer aldrig att erkänna Rysslands olagliga annektering, varken av Krim, Donetsk, Cherson, Luhansk eller Zaporizizja. Ukraina fortsätter vara Ukraina och Sveriges stöd till Ukraina kvarstår”

I en senare tweet skrev hon även:

”Krim är Ukraina. Donetsk är Ukraina. Cherson är Ukraina. Luhansk är Ukraina. Zaporizizja är Ukraina. Sverige fortsätter att #StandbyUkraine”

LÄS MER:Ännu en stad befriad av ukrainska styrkor

LÄS MER:Fördömanden inför rysk annektering av regioner

LÄS MER:Uppgifter: Ryska soldater tvingas ta med egen utrustning

LÄS MER:Bornholmsborna om oron efter misstänkta sabotaget

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS